Kako napraviti bolju fotografiju

Tomislav Lačić o fotografiranju

U današnje doba fotografirati je sasvim normalno i prirodno. Razvoj tehnologije omogućio nam je da to i možemo – naše mobilne telefone koje nosimo uvijek sa sobom možemo upotrijebiti i kao fotoaparate, fotografirajući svakodnevicu te tako važne nam trenutke spriječiti od zaborava. Iste te fotografije lako možemo podijeliti na nekoj od društvenih mreža u jako kratkom roku s mnoštvom prijatelja ili drugih ljubitelja fotografije. I to je u posljednje vrijeme također jako popularno. Istovremeno dok fotografiramo mobilnim telefonom, postoje aplikacije pomoću kojih te fotografije možemo dodatno urediti, promijeniti boje, dodati elemente poput teksta, razne efekte i slično.

Tomislav-slika1

Kada nam mogućnosti mobilnih uređaja za fotografiranje postanu ograničavajuće i kada se odlučimo ozbiljnije baviti fotografijom kao hobijem, sigurno ćemo poželjeti i bolji digitalni fotoaparat. Na tržištu ih postoji mnoštvo i mnogi misle da skuplji fotoaparat radi bolje fotografije, no to najčešće nije tako.

Tomislav-slika2Činjenica jest da fotoaparat ima bolje tehničke karakteristike od mobilnog uređaja, no čime god da fotografiramo, to je samo alat u našim rukama, a mi njime vješto baratamo. Ne postoji konačni i kratki recept kako napraviti bolju fotografiju, ali osnovne stvari bi trebali uvijek imati na umu.

Sama riječ fotografija znači pisati svjetlom. Stoga je razina i kvaliteta svjetla glavni element dobre fotografije. Nikad dosta svjetla! Prijepodnevno ili poslijepodnevno sunce daje lijepu svjetlost, sjene su meke, a boje žive. Na podnevnom suncu sve izgleda isprano i sjene su grube, što se neće povoljno odraziti na nečiji portret ili pejzaž.

Kada imamo dovoljno svjetla, fotoaparat će također lakše i brže fokusirati. U većini slučajeva pazit ćemo da nam je sunce iza leđa dok fotografiramo, tako da je motiv lijepo obasjan.

Fotografska umjetnost usko je vezana uz likovnu umjetnost, uz nekoliko posebnosti. Sve što učimo o bojama, njihovim odnosima, kontrastima, kompozicijskim načelima… kada savladamo u likovnoj umjetnosti, možemo ih iste primijeniti u fotografiji. Zlatni rez ili pravilo trećina koje štuju mnogi slikari, vrijedi i za fotografiju. Ono kaže da ćemo glavni motiv fotografiranja staviti negdje u stranu kadra, a rijetko u sredinu. Često se kaže da „manje je više“, a isto to ćemo primijeniti i pri fotografiranju. Pojednostavljivanjem kadra, isključivanjem svega nebitnoga i traženjem jednostavne pozadine, bolje ćemo istaknuti glavni motiv. Također, preporučljivo je da glavni motiv popunjava što više kadra, da mu se dovoljno približimo i pazimo kako na njega pada svjetlost.

Imajući na umu odakle dolazi svjetlo, pazeći na pravilo trećina i pojednostavljujući fotografiju, puno ćemo postići i zasigurno ćemo napraviti bolju fotografiju. Nije dovoljno samo aparat usmjeriti prema nečemu i kliknuti – možda treba pričekati da ljudi u pozadini izađu iz kadra, fotografiranu osobu bolje namjestiti, paziti da nam na rubovima fotografije ne viri nešto nebitno ili da smo pak odrezali nešto bitno, zauzeti miran stav, a tek onda kliknuti. To su elementi odlične fotografije.

Tomislav-slika3

Na internetu se može naći mnoštvo izvora za učenje i proučavanje fotografije i fotografske umjetnosti. Internetske stranice posvećene isključivo fotografiji, fotoaparatima, Youtube videotutorijali s korak-po-korak uputama i savjetima… sve nam se nudi. Samo moramo potražiti ono što nas zanima, poslušati i pokušati sami. Što više vježbamo neku radnju, bit ćemo u tome bolji. Ponekad je potrebno više godina truda i rada uložiti u nešto da bismo mogli reći da smo to savladali i napredovali. U našemu gradu djeluje i Fotoklub, gdje zaljubljenici u fotografiju uče i izmjenjuju svoja fotografska iskustva, druže se s istomišljenicima i fotografiraju što god im padne na  pamet. Priključiti se njima ili naći neko svoje društvo sigurno bi doprinijelo i pomoglo razvoju vlastitih fotografskih vještina.

Fotografija je zdrav hobi. Od nas će tražiti da šetamo gradom ili prirodom, istražujemo nove i zanimljivije motive i perspektive za fotografiranje, proučavamo svijet oko sebe i promjene u njemu, upoznajemo nove ljude i dijelimo stavove, istovremeno obogaćujući sebe kao osobe.

U fotografiji uvijek se nešto novo može naučiti i isprobati i prava je hrana za znatiželjan i novim iskustvima otvoren um.

Tekst i fotografije Tomislav Lačić