Osvrt na knjigu Zeleni pas

Izgubljena bitka

Ema Brnić

Roman Nade Mihelčić Zeleni pas bavi se problematikom ovisnosti o drogama. Čitanje ovog romana bilo je istodobno i uzbudljivo i zastrašujuće.  Napisan je iz perspektive jedne tinejdžerice, mlađe sestre ovisnice Vlatke.  Čitajući roman, korak po korak saznajemo na koje sve načine ovisnost o drogama jednog člana obitelji utječe na živote drugih članova obitelji: brata blizanca, mlađeg brata, majku, oca, baku.

Suočavajući se s novom i nepoznatom situacijom, svaki član obitelji  doživljava je na svoj način. Svatko od njih probleme tumači drugačije. Svatko od njih reagira na svoj način. Tako imamo situaciju da sestra ovisnica privlači najveći dio roditeljske pažnje što drugu djecu navodi na pogrešne zaključke. Misle da ih roditelji ne vole i da im nisu važni. Čitajući roman, postepeno postajemo svjedoci velike obiteljske borbe koja nažalost ne završava uspješno već tragičnim završetkom.

Mislim kako je važno pročitati ovaj roman zato što ukazuje na razne rizike i opasnosti koje donosi ovisnost o drogama te nam pomaže bolje razumjeti tragične posljedice te bolesti. 

Ema Brnić