Obilježen Dan škole 2024.

Sto nam je godina tek

Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić“ Slavonski Brod 17. svibnja 2024. svečanom priredbom obilježila je sto godina postojanja škole na istoj adresi. Svečanosti nazočili su brojni gosti, roditelji, bivši učenici i učitelji. Ravnatelj Škole  g. Zlatko Bagarić prigodnim se govorom obratio okupljenima i istaknuo značaj ove obljetnice. Posebno je izdvojio postignute rezultata na županijskim i državnim natjecanjima. Dogradonačelnica gđa Marina Puača, predstavnica osnivača, pozdravila je uzvanike i čestitala okrugli rođendan svim učenicima i učiteljima.

Slavljenička priredba prikazala je povijesni pregled razvoja škole tijekom proteklih sto godina. Prigodni videozapisi podsjetili su  na povijesni kontekst u kojemu je djelovala škola  u određenom razdoblju.  Sve je počelo davne 1924. godine kada je Osnovna dječačka škola napokon dobila svoj prostor nakon šest podstanarskih godina. Zgrada je izgrađena u stilu historicizma i svojom ljepotom danas, kao i nekada, privlači pozornost.

Dramskim i glazbenim točkama prikazan je školski život iz toga vremena.  Škola je 1959. promijenila naziv u Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić“.  Prigodnim stihovima i Himnom Goranu učenici su odali počast pjesniku čije ime nosi Škola. Zadnji dio priredbe bio je posvećen suvremenoj školi koju obilježavaju mnoge promjene. Naravno, škola nije mogla ostati netaknuta promjenama u okruženju. Najbolje su to pokazali izvođači u svojim točkama: plesalo se uz Baby Lasagnu, repalo se o povijesti škole, tumačilo zašto djeca žele što prije odrasti. Ovaj svečani program upotpunila je bivša učenica Škole Bernarda Bobovečki s pjesmom Život je jednosmjerna cesta, a učiteljski zbor izveo je pjesmu Za dobra stara vremena. 

Ova je priredba samo jedan od događaja u planiranome programu obilježavanja stogodišnjice postojanja Škole. Do sada je snimljena milenijska fotografija s učenicima i djelatnicima, provedeni su školski likovni natječaji (izrada slikovnica, zastava, loga)  i literarni. Pisala se himna i rep o školi. Izrađen je i veliki natpis, fascikli i bedževi s fotografijama škole nekada i sada te sloganom obljetnice Sto nam je godina tek! Međutim to nije sve. Do kraja godine slijedi izrada monografije i velika izložba te susreti bivših učenika i učitelja.