Sigurnost na internetu

Internet je odlična stvar jer nam može poslužiti za pronalaženje različitih korisnih informacija i materijala. Tako zahvaljujući internetu možemo brzo pronaći značenje neke nepoznate riječi, možemo pronaći knjigu za lektiru koju nismo mogli posuditi u knjižnici, možemo vježbati matematiku, možemo gledati zanimljive i zabavne filmove, možemo se dopisivati s prijateljima…

Međutim, internet ima i svoju tamnu stranu u kojoj se kriju razne opasnosti: računalni virusi, lažna predstavljanja, prijevare o dobitcima na online nagradnim igrama, čudne poruke i zahtjevi za prijateljstvo na društvenim mrežama od nepoznatih osoba…Djeca su posebno osjetljiva jer nisu uvijek svjesna svih posljedica svog ponašanja zato mi u školi učimo o sigurnosti na internetu kako bismo izbjegli takve situacije u virtualnom svijetu.

Tako nam računalo može biti zaraženo virusom jer smo nepažnjom otvorili e-mail s privitkom koji nam je poslala nepoznata osoba. Onda taj virus napravi veliku štetu našem računalu, uništi različite dokumente  koje smo pohranili pa nam obiteljske fotografije i drage uspomene koje se nalaze na računalu mogu biti zauvijek izgubljene. 

Također, jedna od čestih opasnosti je dobivanje poruka od nepoznatih osoba koje traže da im pošaljete neke osobne podatke poput imena, adrese, broja telefona, brojeva bankovnih računa roditelja, a neki predlažu sastanke s djetetom u stvarnom svijetu.  Najčešće se takve osobe kriju  iza lažnih profila što je samo dokaz da nam ne žele dobro. U takvim slučajevima ne smijemo odgovarati na takve poruke niti se sastajati s neznancima. Svakako o tome trebamo obavijestiti roditelje što je normalna reakcija pa zar nam roditelji oduvijek ne govore da u i stvarnom svijetu ne trebamo razgovarati s neznancima i od njih prihvaćati poklone? 

Posebno poglavlje u zloupotrebi  i opasnostima interneta predstavljaju situacije kada su društvene mreže (Facebook, Instagram…) mjesto vršnjačkog zlostavljanja. Nije rijetkost da vršnjaci šalju neprimjerene poruke svojim vršnjacima u kojima se oni  vrijeđaju i omalovažavaju. Takvi događaji trebaju biti prijavljeni odraslim osobama, roditeljima ili učiteljima kako bismo ih jasno osudili i kaznili.  Isto tako nije rijetkost da se na internetu objavljuju fotografije bez pristanka osoba koje su na njima. Ne samo da se objavljuju nego mnogi smatraju da je to u redu i uopće nisu svjesni da to ne bi trebali raditi.  U takvim situacijama treba postupiti ispravno. Osobi koja objavljuje tuđe fotografije treba objasniti da to nije dopušteno, a niti lijepo činiti  i da to više ne radi.

I na kraju možemo zaključiti da je sigurnost na internetu veoma važna.  Zato treba biti oprezan i pažljiv i nastojati slijediti upute o sigurnosti na internetu o kojima mi u našoj školi često razgovaramo i učimo.

Ela Kokot
Ilustracija: pixabay.com