Poremećaji u prehrani kod tinejdžera

Od ljepote do bolesti

Sve više i više tinejdžera bori se sa samopouzdanjem zbog svog tijela pa tako i ja. Znam da, ako dođe do pretjerivanja u dijetama, može doći do ozbiljnih poremećaja u prehrani kao što su anoreksija i bulimija. Bulimija i anoreksija su slične – nastaju zbog pretjerane brige o svojem izgledu i težini.

 Anoreksija i bulimija zahvaćaju oba spola, ali su mnogo češće u djevojaka i žena. Anoreksija se u prosjeku dijagnosticira u dobi od 17 godina, a bulimija u dobi od 18 godina. Pročitala sam da je u Hrvatskoj 50 % djevojaka nezadovoljno svojim tijelom, otprilike 0,5 % djevojaka pati od anoreksije, a 1-3% djevojaka pati od bulimije, a najugroženiju skupinu predstavljaju djevojke u dobi od 14 do 17 godina koje žive u velikim gradovima. Oporavak od bulimije i anoreksije je dug, a za oporavak je vrlo važna podrška obitelji i prijatelja. Anoreksija i bulimija ozbiljne su bolesti i zahtijevaju dugo liječenje.

 Anoreksija

Anoreksija je bolest mršavljenja u kojoj bolesnici odbijaju hranu i izgladnjuju se zbog straha od debljine. Opsjednutost strahom od debljine toliko je jaka da se bolesnici boje svake hrane koju doživljavaju lošom i opasnom te jedu samo jednom na dan ili čak samo nekoliko puta tjedno. Anoreksija ostavlja i psihičke i fizičke posljedice. Psihičke posljedice su depresija, povlačenje iz društva, nesanica i zaokupljenost mislima vezanim za hranu i jelo te izgled tijela. Osim gubitka tjelesne težine fizičke su posljedice otpadanje kose. Kosa i nokti postaju slabi i lomljivi, javlja se anemija, natečeni zglobovi i suha koža, gubitak menstruacije, snižena tjelesna temperatura (oboljelima je uvijek hladno), nepravilan rad srca i nizak krvni tlak.

Bulimija

 Bulimija je bolest u kojoj oboljela osoba unosi veliku količinu hrane u kratkom vremenu te namjerno izaziva povraćanje te hrane zbog straha od debljanja. Karakteristike oboljele osobe su te da povremeno ograničava unos hrane, uzima laksative i diuretike, izaziva povraćanje, pretjerano vježba, broji kalorije, mjeri i pripravlja hranu te drži dijetu, konzumira visokokaloričnu hranu tijekom prejedanja, skrovito hranjenje tijekom faze prejedanja i ima česte promjene u težini. Psihičke posljedice bulimije su problematično ponašanje, kod oboljelih su često prisutne promjene raspoloženja, anksioznost i napetost i osjećaj bespomoćnosti i strah od neuspjeha… Bulimične osobe imaju poteškoća u suočavanju sa stresnim situacijama pa se obično u takvim situacijama prepuštaju prejedanju. Pokušaji i misli o samoubojstvu, također su ponekad prisutni nakon epizode prejedanja. Fizičke posljedice su bolovi u trbuhu, natečene šake i stopala, osjećaj zamora, mučnina i  glavobolje, oticanje žlijezda.

U modnoj industriji nedavno se pojavio pozitivan trend u kojem se slave obline i različitost oblika tijela. Također, dosta slavnih osoba podržavaju takav trend te tako ostavljaju dobar utjecaj na tinejdžere. Smatram da je ovaj trend pozitivan zato što svaku osobu čini ponosnom i zadovoljnom sa sobom.

                      Marta Miklenić