Oslikani zid

Bajka o školskom zidu

Oslikani zid

Učenici i naša nastavnica likovne kulture Snježana Bošnjak oslikali su školski zid koji ima svoju jedinstvenu priču. Zid je bajkovit, veseo, neobičan i jedinstven. Upotrijebljene su akrilne trajne boje za vanjske površine i tempere. Naslikana je tek polovica slike. Proces je trajao nekoliko mjeseci.
Bilo je naporno i zahtjevno. Teško je bilo sve zamišljeno uklopiti. Sve je vrlo detaljno, s puno različitih nijansa i ploha. Prolaznici i učenici s radoznalošću promatraju naslikano i pitaju za značenja pojedinih motiva.

Pogled mi privlači konj, ptice, vile, cvijeće; bogatstvo boja i motiva, jedinstvena kompozicija. Slika je živa, pokretna i dinamična. Budući da sam željela priču o zidu, nastavnica mi ju je ispričala.

Pegaz-za mene predstavlja zemaljsku snagu, prirodu, a njegova krila, kad poželi, izdižu se u nebo. Nebo je simbol duha i mašte. Pegaz, krilati konj, simbol je čovjeka, susret zemaljskog i nebeskog tijela i duha u jednome biću. Osobito mladom biću! Tu su i fantastična rascvjetana stabla simbol bujanja života, kojeg je naša škola puna. Drvo je simbol snage i rasta. Ptice su, a ima i roda, tipične za Slavoniju, kao i konji. Ima i fantastičnih ptica. Stvarnost i mašta izmjenjuju se i prelaze jedna u drugu. Svi su oni sudionici u igri. Vile žive u toj prelijepoj šumi zajedno s krilatim konjima i pticama. One simboliziraju više sile-iznad onih koje čovjek poznaje. One nas vode kroz igru života i podučavaju nas. Dobronamjerne su. Cvijeće- narcisi i tulipani više sliče na razno drveće. Oni predstavljaju proljetnu raskoš-mladost u našoj školi. Sve je to igra, najplemenitija ljudska potreba i aktivnost. Igra je ljubav i jedini pravi smisao egzistencije.

Oslikani školski zid

Uvjereni smo da je naša slika posebna po svemu i zato ćemo nastaviti oslikavanje do kraja. Možda u ovaj posao uključimo i druge učitelje koji pokažu želju za slikanjem i bojanjem.

Ivona Sertić