Jesmo li za školske uniforme

Školske uniforme (ne)čine učenika

Svaki dan razmišljamo o odjeći. Ona je sastavni dio našega života. Uvijek poslije jutarnje higijene zavirujemo u  ormare i zapitkujemo se što ćemo obući, kako ćemo izgledati u tome, hoćemo li se nekomu svidjeti?Imamo posebnu odjeću za spavanje, plažu, svečane prigode, tjelesne aktivnosti, odjeću za van… ali zašto nemamo odjeću za školu?

Isto to pitanje postavili smo učenicima naše škole. Proveli smo anketu pod nazivom ”Trebamo li nositi  kute ili školske uniforme u školu”. U anketi su bila postavljena pitanja i svaki je učenik anonimno mogao iznijeti svoje mišljenje o tom prijedlogu.

Naravno, bilo je onih koji su bili za uvođenje kuta ili uniformi, ali i onih koji su se tome protivili. Najviše je učenika napisalo da bi se nošenjem kuta u školi smanjile materijalne razlike među djecom, da bi se smanjio pritisak vršnjaka i ruganje zbog staromodne odjeće.

Rezultati ankete
Rezultati ankete

Pitamo se je li uopće ispravno uvoditi jednakost u školu ako će izvan škole i dalje vladati nejednakost? Kada bismo malo bolje razmislili o tome shvatili bismo da uvođenje uniformi u tom slučaju uopće nije potrebno zato što ne bismo ništa postigli. Neki su učenici napisali da bismo time možda mogli eliminirati neprimjereno oblačenje, ali što je s pravilima? U svakoj školi postoje pravila odijevanja i ponašanja, a mi ih se i dalje ne pridržavamo. Možda bi uvođenje školskih uniformi ipak bilo ispravno zato što bi djeca barem u školu dolazila pristojno odjevena, a i ne bismo se svaki dan trebali brinuti što ćemo obući.

Sve ima svoje pozitivne i negativne strane. Ništa nije besplatno kao ni uniforme. Kako bi si to roditelji mogli priuštiti ako su slabijeg imovinskog stanja? Tu opet nastaje problem.To možda ne bi bio veći trošak zato što je odjeća koju svakodnevno nosimo u školu također vrlo skupa, ali kroz nju barem možemo izražavati svoju osobnost i vlastiti stil. Kroz kute to ne bismo mogli. Što je zapravo cilj? Biti svi jednaki ili da je svatko  poseban?

Nina Kovačević