Odnos djece i roditelja

Budite nam uzor

Iako sam još relativno mlada, mislim da roditelji imaju veliki utjecaj na svoju djecu. Svakodnevno ih uče što je ispravno, a što pogrešno iako, kada djeca nisu u njihovoj blizini, postupe potpuno suprotno onomu što su naučili od roditelja. Djeca vrlo često kopiraju ponašanja svojih roditelja, zato bi nam svi roditelji trebali biti uzori i zato trebaju dobro paziti što govore i rade pred nama.

Kada roditelji pohvale svoju djecu zbog postignutoga uspjeha u školi, djeca ne kriju sreću pa se i više potrude da dobiju pet kako bi ih roditelji ponovno pohvalili. Kada roditelji izgrde djecu zbog loše ocjene, oni postaju utučeni i žalosni. Na neke to djeluju pa se poprave, a nekima postane svejedno. Zato bi roditelji trebali pažljivo s djecom o tome razgovarati.

Roditelji pokazuju svoju brigu prema svome djetetu kada mu pomažu u  učenju i pisanju zadaća. Ako dijete ima nekih problema, brižni roditelji razgovaraju s njim, podupiru ga i djetetu je lakše suočiti se sa svim nedaćama.

Kada se dijete razboli i dobije temperaturu, roditelji su tu da ga odvezu liječniku, pripreme mu topli čaj i bdiju uz njega dok ne ozdravi. Roditelji žele da njihovo dijete bude zdravo i to mogu postići tako da ga nauče kako održavati  higijenu. Potiču ga  da se bavi sportom,  da češće odlaze van na igralište, u šetnju. Ne treba se svako dijete baviti sportom, ali najvažnije da dijete ne bude po cijele dane na računalu ili na mobitelu već da kvalitetnije provede vrijeme s obitelji i prijateljima. Roditelji se ne bi trebali svađati pred djecom jer se vrlo često djeca osjećaju krivima za svađu svojih roditelja. Roditelji kad čiste kuću, pokazuju djeci da je čistoća bitna i da bi i oni  svoju sobu također trebali držati urednom. Roditelji uče dijete da krađa, laži i prevare nisu u redu i da je istina jedini način koji nas vodi na pravi put.

Želim poručiti roditeljima da brinu o svojoj djeci, da ih grle i vole, da ih pohvale za svaki njihov uložen trud i da im oproste za sve pogreške jer su još uvijek djeca i još uvijek uče. Ako roditelji mogu pogriješiti, u redu je da pogriješe i djeca. Zar ne? Roditelji su idoli svojoj djeci i trebali bi se truditi pokazati im kako biti dobar i pošten i kako poštovati i voljeti druge.

Rita Anđela Nikolić
Fotografija: Unsplash