Posjet Vukovaru

Na Memorijalnom groblju

Povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara učenici osmih razreda posjetili su grad Vukovar. U Grad Heroj uputili smo se 16. studenoga 2020. godine. Najprije smo posjetili Memorijalni centar gdje smo slušali predavanje o Domovinskom ratu u kojem su nas upoznali sa svim događanjima toga tragičnoga vremena. Zatim smo obišli i vojarnu u kojoj nas je jedan od hrvatskih branitelja naučio puno o tenkovima i minama s kojima su se ljudi nažalost susretali.

Nakon toga otišli smo u Spomen dom Ovčara koji čuva sjećanje na ranjenike i civile odvedene iz vukovarske bolnice, zatvorene i mučene u bivšem hangaru, a potom pogubljene i zakopane. Kasnije smo se uputili na Trpinjsku cestu u Spomen dom hrvatskih branitelja gdje se nalazi zapovjedništvo grada. Ispred je tenk kao znak sile koji su slomili branitelji te bista Blage Zadre, junaka grada Vukovara.

Potom smo obišli Memorijalno groblje i Vječni plamen te Masovnu grobnicu na Ovčari gdje smo se pomolili za poginule i zapalili lampione. Pri povratku kući stali smo kod Vukovarskog vodotornja, simbola zajedništva za čiju smo obnovu i mi dali donacije te zbog toga bili ponosni. No samo smo ga mogli promatrati izvana. Plan je bio da posjetimo i Muzej Vučedolske golubice, no ovaj put ni to nismo vidjeli zbog kašnjenja, tj propuštenoga termina.

Svakako, bila nam je čast posjetiti grad Vukovar koji je kroz svašta prošao za našu slobodu  koju danas uživamo, bila nam je čast zapaliti svijeću za sve koji su poginuli, nestali. Posjet bismo rado ponovili jer puno je toga što još u Vukovaru nismo vidjeli.

Lucija Letica