Mojih 5 skladatelja

Sandra Bohm
Sandra Bohm

1.Wolfgang Amadeus Mozart
Iako ga nikad nisam voljela zbog težine skladbi, s druge ga strane obožavam i divim mu se. Wolfgang Amadeus Mozart za mene je jedan od najposebnijih skladatelja ne samo svoga doba nego i kasnije. Mozart je svoju prvu simfoniju napisao s osam godina. Obrazovanje je najčešće stjecao od svoga oca sve do trenutka kada je otac saznao da Wolfgang zna i može puno više od onoga što mu je on pokazao. Mozart ima drukčiji stil pisanja te se, kako kažu, “iz aviona” mogu prepoznati njegova djela. Ne samo da su se po sluhu mogla prepoznati nego i po svojoj formi i načinu pisanja. Mogla bih reći da mi je Mozart jedan od uzora jer je u tako ranoj dobi počeo pisati te iako se nekad nije mogao izražavati onako kako je htio, pustio je maštu na volju i postao jedan od najcjenjenijih skladatelja uopće. 

2.Felix Mendelssohn
Felix Mendelssohn jedan je od prvih skladatelja o kojima sam naučila nešto više. U svome životu napisao je pet simfonija važnih za glazbeni svijet. “Otkrio” je J. S. Bacha što je pridonijelo klasičnoj glazbi. Najviše što me privuklo Felixu Mendelssohnu su Pjesme bez riječi jer su emotivne i uz njih mogu maštati, stvarati… Volim njegovu misao Život i umjetnost nisu dvije različite stvari. Ove pjesme mogu ispuniti dušu i ako se osjećate tužno, mogu vas utješiti.

3.Ludwig van Beethoven
Ludwig van Beethoven, skladatelj je čiji vas život može dovesti do suza, kao i njegove skladbe. Otac mu je bio alkoholičar te ga je tjerao da svira i svaki put kada bi pogriješio, udario bi ga po prstima i natjerao ga da svira ponovno. Beethoven je postao loša osoba, nije imao sreće u životu, ali nikada, baš nikada, nije odustajao od glazbe. Kada je počeo primjećivati znakove gluhoće, pao je u depresiju. Kada je postao gluh, borio se sam sa sobom, s bolestima i još većom depresijom. Do same smrti nikada nije odustajao od pisanja i izvođenja svojih skladbi. Glazbu je nosio u sebi i sve što je gluh napisao, čuo je u svojoj glavi i srcu. I po tome je poseban!                                                                          

4.Franz Schubert
Skladatelj Franz Schubert pisao je skladbe emotivnoga karaktera. Kakva god da je skladba, mogli biste ju pretvoriti u nešto važno, životno, smisliti neku priču… Schubert je svakoj skladbi tužnoga karaktera davao tračak svjetlosti i nade. U životu i karijeri imao je sreće. Kada bi upoznao jednoga skladatelja, taj bi ga odveo do drugoga i tako bi se kretao. Postajao je sve bolji i bolji i nikada se nije prestao usavršavati

5.Johann Sebastian Bach
Johann Sebastian Bach,skladatelj je kojega učenici ne vole, ali ga svi neopisivo cijene. Bachove dvoglasne i troglasne invencije su nešto što si nitko ne želi nikada. No kada biste analizirali njegove skladbe, sa sigurnošću biste mogli reći da je jedan od najboljih skladatelja ikada. On mi je jedan od najdražih skladatelja jer je postigao ono što nitko nikada neće moći ponoviti.

Sandra Böhm, 8. b