Moji zapisi s putovanja

O Švedskoj, Danskoj i Korčuli

Jednog ljetnog popodneva ukrcali smo se u avion i krenuli prema Švedskoj. Naše odredište bio je Malmo, grad na jugu u kojemu živi mamin bratić sa suprugom.

Malmo

U Švedsku smo stigli za dva sata. Kada smo sletjeli, prošli smo kontrolu dokumenata i uzeli svoje torbe. Dočekao nas je bratić koji nas je odvezao kući. Bili smo umorni, ali sutradan spremni za obilazak. Obišli smo razne muzeje, šetali i razgledavali. Posebno mi se svidio Tehnički muzej jer sam tamo bila u podmornici. Lijepo je bilo i u ribarskom selu. Obišli smo i studentski grad Lund gdje smo bili i u Botaničkom vrtu. Svidio mi se totanj Torso jer je moderan i visok. Kupali smo se u Baltičkom moru koje nije slano i vrlo je hladno. Malmo nas je oduševio i svojom raznolikošću naroda.

Vlakom smo preko mosta Oresund došli u Dansku. Posjetili smo glavni grad, Copenhagen. Vozili smo se kanalima do kipa Male sirene, simbola grada jer je u njemu živio i umro H. C. Andersen. Vidjeli smo i njegovu kuću. Prošetali smo i kraj Kraljevske knjižnice koja izgleda kao crni dijamant pa ju tako i zovu. Promatrali smo ulice, šarene kuće, parkove, različite boje i rase. U podne smo bili na promjeni garde ispred palače.

Nismo imali vremena posjetiti zabavni park Tivoli što mi je bilo jako žao. U centru grada postoji Christiania. To je Slobodni grad bez struje, asfalta i s vlastitim pravilima. Čak prodaju i opojna sredstva javno u glavnoj ulici. To mi je bilo zanimljivo i neobično. Izlet u Copenhagen mi je bio prekratak.

Poslije Švedske išli smo na nama već poznatu Korčulu i  u Međugorje. Naše more mi je najljepše i najmirisnije na svijetu.

Smokvica na Korčuli

Kupali smo se, ronili i igrali. Brodicom smo išli na otočić Badiju gdje se nalazi franjevački samostan, a jeleni slobodno šeću otokom. Po povratku kući smo svratili u Međugorje i išli na Brdo ukazanja. Zajedno smo se molili i zahvalili Bogu na zdravlju i  ovakvom prekrasnom ljetovanju!

Ana Zekušić