Reportaža iz Zemlje Sunca

Ljetni praznici na Floridi

Često sanjarim o mjestima koja nisam posjetio i razmišljam o ljudima koje nisam upoznao. Florida je „Zemlja Sunca“. Zalasci sunca tako su lijepi i nijanse ružičaste i crvene boje prelijevaju se nebom.

Sve je počelo prije nekoliko godina kada je moja teta rekla: „Mi smo ovdje često, a kada ćete vi k nama?“ Nije prošlo dugo dok me moji roditelji nisu poslali u posjet rođacima. Na Floridi imam dvije tete koje žive jedna blizu druge, svaka sa svojim obiteljima.

Anton sa svojom tetom

Nekoliko mjeseci prije putovanja prijavili smo se za američku vizu, a uskoro sam je i dobio. Dugo očekivani dan je došao – 13. lipnja moji roditelji i ja napustili smo Slavonski Brod i uputili se prema Zagrebačkom aerodromu. Presjedao sam u Frankfurtu gdje sam upoznao prijatelja iz Rumunjske. Let je trajao deset sati. Kad smo sletjeli na Tampa Interantional areodromu, dočekala me teta. Dok smo došli do njezina, stana bio sam iscpljen i ujedno sretan što sam napokon tamo. O Floridi se može mnogo toga reći. Odmah sam shvatio da su svi jako ljubazni i pitaju te „Kako ste danas?“, “Izgledate europski?“, „Koliko dugo ostajete u Americi?“ ili „Kako vam mogu pomoći?“ Svaki je dan bio novo iskustvo, odvojeno od prethodnog dana. Svaki sam se dan nečim novim iznenadio. Nije to baš ona Amerika kakvu poznajemo iz filmova. To je Florida, „Zemlja Sunca“. Zalasci sunca tako su lijepi i nijanse ružičaste i crvene boje prelijevaju se nebom. Veličina svega je nezamisliva i budite sigurni da trebate automobil. Amerika je potpuno drugi svijet i po mnogočemu se razlikuje od Europe, možda najviše po hrani. Probao sam američka tradicionalna jela kao rebra u slatkom sosu i ogromne slasne hamburgere, ali i jela drugih kultura kao sushi i kubanska riža s bananama. Ukusni teriyaki (tijesto i meso koje želite) me se najviše dojmio.

Florida mi se najviše svidjela zbog dugih plaža, toploga oceana i nekoga osjećaja da sam tamo dobrodošao. Meksički zaljev je tako topao da biste se rastopili. Posjetio sam i mnoge atrakcije kao što su Disneyland, minigolf na brodu, muzej Salvadora Dalija, Fort De Soto park, Kennedy Space Center, zoološki vrt Tampe, centar Tampe, Orlanda i Saint Petersburga. Jako lijepo mi je bilo u zološkom vrtu gdje sam naučio kako se hrani žirafa i bio na safariju. Disneyland je divovske veličine, čak sam se u njemu i izgubio. Prvih mi se nekoliko dana bilo jako teško naviknuti na klimu. Jako je vlažna i topla kao da smo u kakvoj prašumi.Temperature su znale često prijeći 100 Fahrenheita, odnosno 40 stupnjeva Celzijevih. I tako cijeli dan, a popodne pljušti.

Ma to je cijeli svijet u jednoj zemlji!

U Americi se doslovno nikamo ne ide pješke. Ceste su jako široke i sežu u nedogled. Naviknut sam na šetnje jer je u Slavonskom Brodu sve blizu. Javnog prijevoza (osim u najvećim gradovima) gotovo nema, pa su široke avenije uvijek pune automobila, što zapravo ne čudi jer su velika prostranstva Amerike doista velika. Kad misliš da ćeš hodati pola sata, to se pretvori u sat i pol hodanja. Florida je puna mostova. Jedan grad s drugim preko mora spajaju tri mosta. Bilo mi je neobično voziti se mostom i gledati još druga dva usporedno u daljini. Vozio sam se preko Skyway bridgea koji je arhitektonsko čudo i penje se jako strmo. Područje Tampa baya u kojem sam bio izrazito je naseljeno s više od 20 milijuna stanovnika. Tu sam vidio velike zgrade koje reflektiraju sunčeve zrake svuda uokolo. Tamo baš i nije popularan naš europski nogomet, a oni koji ga gledaju, nisu Amerikanci. Najpopularniji sportovi su američki nogomet i baseball. Ima jako puno Latinoamerikanaca i svih drugih kultura i etničkih skupina što mi se svidjelo.

Upoznao sam puno ljudi različitih rasa od Afroamerikanaca, Kineza do Indijanaca. Česta je pojava da negdje čujete ljude kako razgovaraju na španjolskom. Ma to je cijeli svijet u jednoj zemlji! Trgovine su ogromne i nije mi se svidjelo što se u običnoj trgovini s potrepštinama može kupiti vatreno oružje. Imao sam tu privilegiju da budem na Floridi baš u vrijeme kad se slavi 4th of July ili Dan neovisnosti koji je jako važan blagdan. Tada smo mahali američkom zastavom, pucali vatromet, jeli muffine i bili u hotelu na plaži. Puštali smo i leteće lampione i zamišljali želje. To je bio pravi doživljaj koji će mi uvijek ostati u sjećanju. Bio sam na Clearwater beachu koju zovu najljepšom plažom u cijeloj Americi. Jako je velika i izgleda slično kao Miami. Bilo je jako čudno kada sam vidio veliki hotel koji je sjedište religije koja se zove scijentologija. Svi nose jednaku odjeću. Bio sam u puno trgovina i trgovačkih centara koji su kolosalne veličine i većina stvari nije skupa. Amerika me najviše oduševila svojim raznolikostima i ljepotom, ali i hranom i dobrim ljudima. Što reći nego prelijepo i nezaboravno!

Anton Zekušić