Komentar

Akcija skupljanja staroga papira

U našoj školi svake se godine održava akcija skupljanja staroga papira. Svi to znamo i za nju se dugo pripremamo. Obvezno sve radne bilježnice i radne udžbenike odvojimo već na kraju školske godine. Na dan akcije svaki je razred donio papir i ljubomorno ga čuvao na jednome dijelu igrališta dok se nije obavilo vaganje.  Atmosfera je bila odlična. Dvorište je bilo ispunjeno starim papirom. No našlo se i nekoliko nedostataka koji su zasmetali učenicima.

Unatoč tomu što smo bili veseli i dobro se zabavili gotovo svima je zasmetala ista stvar. Samo prva tri mjesta dobila su novčanu nagradu, a bilo je mnogo razreda koji su skupili puno kilograma papira. Npr. moj razred, 8.a, osvojio je četvrto mjesto s čak 836 kg prikupljenoga papira te nismo dobili apsolutno nikakvu nagradu za razred. Bili smo razočarani. Smatram da to nije u redu te da bi najbolje bilo postaviti granicu nakon koje svi učenici koji prikupe više od dogovorene granice, dobiju određenu novčanu nagradu koju mogu iskoristiti za što oni požele. Granica bi mogla biti 500 ili 600 kg. Mislim da bismo svi time  profitirali jer bi se učenici također više trudili.

Sljedeći je problem taj što svi učenici u razredu nisu jednako doprinijeli ovoj akciji. Dok su neki donosili kutije i vreće pune papira, drugi nisu ništa donijeli. Smatram da ako želimo pobjedu, trebamo se više potruditi. Također, sljedeći je problem koji želim istaknuti vaganje papira. Mislim da se taj posao treba bolje obaviti. Pri vaganju brojevi su se zaokruživali. Smatram da to baš i nije realno stanje prikupljenoga papira i da postoji mogućnost varanja.

Možda bi se sljedeće godine moglo razmisliti i o drukčijoj raspodjelu prikupljenih sredstava. Dio novaca, kada se papir proda, ulaže se u novi fotokopirni papir, dio za humanitarne akcije, a treći dio pripada razredima koji su skupili više papira od drugih. Trenutno u našoj školi učitelji nemaju dovoljno fotokopirnoga papira i ne mogu nam često printati radne listiće ili testove pa ponekad  prepisujemo zadatke što dugo traje ili ispite pišemo na papirima iz bilježnica.  Pitam se koja je onda zapravo bila svrha skupljanja papira, ako mi mjesec dana nakon toga, nemamo dovoljno papira.

Svakako želim istaknuti kako je ova akcija vrlo korisna jer recikliranjem papira čuvamo naše šume, štedimo energiju, smanjujemo onečišćenje vode i zraka te smanjujemo količinu otpada na odlagalištima. No ono što nije bilo dobro u školskoj akciji, treba mijenjati.

                                                                                 Maja Zirdum