Dugoočekivani maturalac

Nakon što su se stekli uvjeti za organiziranje višednevnih učeničkih ekskurzija, učenici osmih razreda uputili su se na višednevnu ekskurziju u Dalmaciju. Plan je bio obići Nacionalni park Plitvička jezera, Nacionalni park Krka, Šibenik, Zadar i Pakoštane. Na ekskurziju smo krenuli 6. rujna 2022. godine, a kući smo se vratili 9. rujna. Svi smo se veselili putovanju, obilascima i druženju.

Putovanje za pamćenje

Naše prvo odredište bio je Nacionalni park Plitvička jezera. Uživali smo u prirodi i ljepoti slapova, šuma. Vozili smo se brodom. Posebno me oduševio najveći slap. Mislim da je to najljepši dio Plitvičkih jezera. Bilo je vruće, sparno i svi smo jedva čekali ući u autobus i nastaviti putovanje do našega odredišta. Brzo smo stigli do Pakoštana, maloga hotela u centru mjesta,  gdje nas je čekala slasna večera. Nakon večere odlučili smo istražiti mjesto i zabaviti se. Naravno, nije sve baš bilo kako smo zamislili. Naši učitelji budno su pratili svaki naš korak i nepodopštine nam nisu pale na um.

 Dugo u noć pričali smo, smijali se, provjeravali spavaju li naši učitelji. Bilo je zabavno. Zato nam je sljedeći dan bio težak i naporan. Učitelji su nas rano probudili. Nisu nam dali spavati ni u autobusu. Uputili smo se prema Nacionalnome parku Krka. Iako je ovaj nacionalni park manji od Plitvičkih jezera, njegova nas je ljepota opčinila.  Sve smo nijanse zelene i modre nastojali upiti. Toplina sunca, mirisi i zvukovi ovaj su park učinili posebnim. Ljepota je Skradinskoga buka  nevjerojatna.

Krešimirov grad

Takav je i jedan od najljepših gradova na Jadranu. Šibenik. Krešimirov grad. Katedrala sv. Jakova bila je također naše odredište. U nju nismo mogli ući kratkih hlača i u majicama s tankim naramenicama. No teta na ulazu ponudila nam je velike marame kojima smo se pokrili. I smiješni i zanimljivo u isto vrijeme. Saznali smo da je katedrala pod zaštitom UNESCO-a. Zanimljiva mi je bila povijest o izgradnji katedrale, priče o glavama koje je Juraj Dalmatinac poredao na apsidama.  Iako se nismo verali na tvrđavu sv. Mihovila, o njoj smo puno saznali. Šetali smo starim gradskim ulicama, upijali atmosferu juga i Dalmacije.

Posebno smo bili oduševljeni povijesnim muzejom grada Šibenika, muzejom Civitas Sacra, gdje se o povijesti grada može učiti na sasvim zabavan i zanimljiv način. Nakon Šibenika željno smo iščekivali povratak u Pakoštane, naš hotel i prekrasnu plažu. Najljepše mi je bilo druženje i slobodno vrijeme s vršnjacima.  

Donatov grad

Morske orgulje i zalazak sunca čine Zadar jedinstvenim, kao i Kalelarga, crkva sv. Donata, katedrala sv. Stošije, rimski forum, Trg pet bunara i brojne druge kulturne i povijesne znamenitosti. Kultura, povijest i priroda dragulji su ovoga grada. Zadar je u meni pobudio sjećanja na ljetovanja dok sam bila mala djevojčica. Prošla sam onim istim ulicama u kojima sam se nekada igrala, no sada su mi ipak bile malo drukčije. Možda još ljepše, veće nego prije.

Ekskurzija je brzo prošla. Prebrzo.  Kažu:  Sve što je lijepo kratko traje! Sada znam da je to istina. No ipak ostaju nam uspomene na lijepu ekskurziju i druženje s vršnjacima.

Sara Barbarić