Je li čokolada zdrava

Čokolada je omiljena slastica. Njezin je glavni  sastojak kakao koji se pravi od ploda biljke kakaovac koja se pretežno uzgaja u  Latinskoj Americi.  Kako bismo dobili određenu vrstu čokolade uz kakao se dodaje šećer, mlijeko, orašasti plodovi, suho voće, keksi… Čokolada je najčešće u obliku pločice, ali može biti u obliku bombona, mrvica, napitka. Također imamo i vrste čokolade prema količini udjela kakaa pa tako imamo mliječne čokolade s manjim udjelom kakaa i tamne čokolade s puno većim udjelom kakaa. Postoji i bijela čokolada za koju stručnjaci kažu da u stvari nije čokolada jer ne sadrži kako prah.

Većina djece voli čokoladu. Zato je nas zanimalo je li čokolada zdrava namirnica pa smo odgovor na to pitanje potražili na internetu. Tako smo saznali da kakao koji je glavni sastojak čokolade sadrži hranjive tvari koje povoljno utječu na zdravlje srca, štite od dijabetesa i stresa, poboljšavaju koncentraciju. Međutim, mliječne čokolade sadrže i veliku količinu šećera koji  ima veoma štetan utjecaj na naše zdravlje. Zato su tamne čokolade koje sadrže malu količinu šećera ili uopće ne sadrže šećer i veliku količinu kakaa –  zdrave namirnice.

Treba reći da na naše zdravlje utječu i količine čokolade koju pojedemo. Ako je jedemo previše, možemo se udebljati i tako pogoršati svoje zdravlje. Ja također volim čokoladu, ali je ne jedem previše. Zato vam je moj savjet da čokoladu jedete umjereno.

Ena Jurić
Fotografija: freepeek.com