Glagoljica u nastavi

U ovome članku prikazan je praktičan primjer iz nastave ostvaren u 7. razredu iz predmetnoga područja hrvatski jezik i komunikacija. Naglasak  je stavljen na jezik kao dio identiteta zajednice. Jezik se ostvaruje u govoru i pismu i neodvojiv je od identiteta zajednice koja se po njemu prepoznaje. Postavljeni  odgojno-obrazovni ishod na razini predmetnoga kurikula glasio je:

OŠ HJ A.7.6. Učenik imenuje tekstove i događaje važne za razvoj hrvatskoga jezika kroz hrvatsku povijest.

Glagoljica  je važna sastavnica hrvatskoga  identiteta. Hrvati su se njome služiliod 9. do 19. stoljeća. Učenici su saznali više o oblicima glagoljskih slova. Dobili su na posebnim obrascima uglatu glagoljicu i slova na latinici kako bi brže i bolje usvojili čitanje i pisanje. Podsjetili su se na veliki broj spomenika pismenosti nastali na glagoljici. Napravljena je i aktualizacija jer danas glagoljica služi kao nadahnuće mnogima. Izrađuju se razni ukrasi i predmeti u obliku glagoljskih slova. Glagoljska slova imaju svoje mjesto u kulturi, umjetnosti i dizajnu.

Učiteljica je za učenike osmislila sljedeće aktivnosti:

  • spoji glagoljska i latinična slova
  • napiši svoje ime na glagoljici
  • čitanje učiteljičinih poruka i transliteracija  (razgovor o porukama)
  • pisanje poruke prijatelju
  • inicijal imena i prezimena (različite tehnike)

Učenici su uronili u jezičnu baštinu i oblikovali uratke u kojima je došla do izražaja kreativnost i originalnost.  Učiteljica je ovim ishodom i aktivnostima ostvarila očekivanja međupredmetnih  tema osobni i socijalni razvoj, učiti kako učiti i poduzetništvo.

Pisanje imena:

Ispisivanje inicijala:

Pisanje poruka:

Učiteljičina poruka učenicima

Izrada inicijala i privjesaka za ključeve od glinamola:

Marija Matić, prof.