Zapisi iz Beča i Bratislave

Vlakom do srca srednje Europe

Krajem lipnja 2019. godine moja obitelj i ja odlučili smo godišnji odmor provesti u Beču i Bratislavi. Rano ujutro autom krenuli smo iz Slavonskoga Broda za Zagreb gdje smo se ukrcali na vlak, naše omiljeno obiteljsko prijevozno sredstvo. Putujući kroz Sloveniju i Austriju, došli smo do Bratislave u Slovačkoj. Smjestili smo se u zanimljivom šarenom hotelu. Nakon što smo se odmorili od puta, počeli smo razgledavati, obilaziti najpoznatija mjesta… Vidjeli smo zgradu opere i baleta (Slovak National Theatre), Staru vijećnicu, razne crkve, trgove, spomenike i poznata Mihaelova vrata.

Panorama Bratislave iz ptičje perspektive

Navečer smo prešli preko Dunavskog mosta i popeli se na tzv. NLO restoran s kojeg se vidi nezaboravna panorama Bratislave.  Po povratku smo obišli katedralu sv. Martina u kojoj su okrunjeni mnogi kraljevi i kraljice uključujući i Mariju Tereziju. U katedrali se može vidjeti  posveta Beethovenu koji je često svirao u njoj.  Sljedeći dan ujutro smo otišli na Bratislavský hrad,  dvorac koji se nalazi 100 metara iznad Dunava. Sagrađen je u vjerskom ratu protiv husita. Husiti su pristaše češkog reformatora Jana Husa koji su podržavali promjene u rimskoj crkvi. Posjetili smo i neobičnu Plavu crkvu u koju nažalost nismo mogli ući.

Katedrala sv. Ivana u BratislaviCrkva sv. Elizabete tzv. Plava crkva

Bečke znamenitosti

 Potom smo opet vlakom krenuli za Beč. Čim smo stigli u taj predivni grad, započeli smo s obilaskom znamenitosti. Prvo u Bečki prirodoslovni muzej u kojem smo vidjeli dinosaure i veliku kolekciju meteorita, ali ipak najznačajnija je stvar u kolekciji ovoga muzeja statua Venere od Vilendorfa za koju se misli da je nastala 25 000 g. pr.Kr. Ne mogu ni zamisliti tu vremensku udaljenost!

Ispred Prirodoslovnog muzeja u Beču

Također smo posjetili katedralu sv. Stjepana koja se nalazi na istoimenom trgu, zatim se prošetali vrtom dvorca  Schönbrunna u kojem se nalazi 1 441 soba. U dvorcu je svojevremeno boravila i velika Marija Terezija.

Dvorc  Schönbrunn

Kod dvorca Belvedere smo se fotografirali, a zanimljiva je bila i kraljevska palača Hofburg koja je službena rezidencija predsjednika Republike Austrije. Svratili smo u Prater (zabavni park), danas najpopularnije mjesto za razonodu  i zabavu u gradu. Količina sadržaja koja se nalazi u Prateru je raznolika. Vidjeli smo Karlskirche, najljepšu bečku crkvu iz baroknoga razdoblja.

Karlskirche

Na njoj se posebno ističu  33 metra visoki stupovi, koji podsjećaju na Trajanov stup u Rimu. Šetali smo najpoznatijom bečkom ulicom Mariahilfestrasse u kojoj se nalazi mnoštvo trgovina. Pravi raj za shopingholičare!

Meni i mojoj obitelji ovo je putovanje bilo posebno i zanimljivo i zato svima preporučujem da posjete Beč i Bratislavu.

Ana Zekušić