Svjetsko prvenstvo u Katru 2022.

Nakon osvajanja drugoga mjesta na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2018. svi smo željno očekivali dolazak novoga prvenstva. Nogometna groznica sve nas je uhvatila. Svi su navijači imali velika očekivanja od reprezentacije. Cijela ih je Hrvatska vjerno pratila i bila uz njih u njihovim usponima i padovima. No uz puno radosti i ponosa zbog reprezentacije našlo se u organizaciji ovoga prvenstva dosta nedostataka koji su zasmetale mnogim sudionicima.

Svjetsko se prvenstvo prvi put održavalo u zimskome, a ne ljetnom periodu godine, i to od sredine studenoga do sredine prosinca.  Mislim da to i nije fer pogotovo zbog većine država kojima je ta temperatura predstavljala naglu promjenu. Naime, većina država koje su sudjelovale  na prvenstvu taman su ušle u pripreme po zimskom i hladnijem vremenu pa su im te visoke temperature u Katru  stvarno bile velika promjena. Postavilo se i pitanje zašto se Svjetsko prvenstvo održalo baš u Katru. Visoke ljetne temperature, velika vlaga, predblagdansko vrijeme nikako ne bi smjeli biti argumenti za odabir Katra. Također, poznato nam je i da je jedna od potpredsjednica Europskog parlamenta uhićena u sklopu istrage o korupciji na temelju sumnje da je primila novac  kako bi utjecala da Katar dobije domaćinstvo Svjetskog prvenstva u nogometu. Moje osobno mišljenje je da nema smisla dovoditi Svjetsko prvenstvo na takvu razinu političkih problema jer ipak najvažniji dio prvenstva je nogomet, a političari to očito zanemaruju. Što se tiče igre naših reprezentativaca, postigli smo odličan uspjeh te se vratili kući ovaj put s brončanom medaljom. Smatram da smo možda u nekim situacijama, primjerice protiv Argentinaca i Brazilaca mogli malo više stisnuti i biti složniji te bržim pasom i boljom realizacijom šansi za gol pokazati tko smo. Sve u svemu, odličan smo uspjeh postigli i smatram da što se toga dijela tiče trebamo biti zadovoljni. Meni je jedino razočarenje bilo kada se radilo o dodjeli nagrade za najboljeg mladog igrača te golmana. Naš stoper i dvadesetogodišnji reprezentativac Joško Gvardiol u svakoj utakmici pokazao je izniman karakter te odličnu igru i svakako je bio drugi izbor za najboljega mladog igrača. Naš golman Dominik Livaković  bio je treći izbor za najboljeg golmana, i to svakako zasluženo. Moje osobno mišljenje je da smo zaslužili barem jednu od tih dviju titula ponijeti kući. Smatram da je bilo nedostataka i u suđenju. Bilo je dosta krivo dosuđenih faula pa čak i penala koji su rezultatski utjecali na  ovo prvenstvo. Također, bez obzira na stroga pravila katarske vlade o odijevanju te konzumiranju alkohola, otkriveno je da su neka od pravila ipak prekršena te mislim da se na to moralo i moglo bolje paziti.

Sve u svemu, ovo Svjetsko prvenstvo donijelo je jednu lijepu, zajedničku atmosferu. Smatram da se ubuduće trebamo za vrijeme prvenstva više fokusirati na nogomet nego na političke rasprave. Ukupno je prošlo sve u redu i veselimo se sljedećem prvenstvu za četiri godine.

Maja Zirdum
Ilustracija: freepik.com