Stručno predavanje za učenike sedmih razreda

Kako ozdraviti dušu

Tijekom studenoga učenici sedmih razreda slušali su predavanje o hagioterapiji koje su vodile Bosiljka Škovrčević i Jelena Bandić. Od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Agencije za odgoj i obrazovanje dobile su propusnicu i preporuku informirati učenike, njihove roditelje i učitelje o antropološkom duhovnom aspektu čovjeka i samome pristupu problema ovisnosti.

Od njih smo saznali da je hagioterapija model pružanja duhovne pomoći koju je razvio dr.Tomislav Ivančić, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predstojnik Centra za duhovnu pomoć. Hagioterapija je i znanost koja proučava čovjekovu duhovnu dimenziju, tj. dušu u kojoj može nastati zlo te može doći do razaranja čovjekove osobnosti i duha. To je prirodna terapija koja se temelji na moralnom zakonu, a Bog je stvoritelj morala. Čovjeku je dao savjest, zakonitost dobra. Saznali smo da ako je čovjek zao, onda je nesretan i njegov život nema smisla. Duhovno je zdrav čovjek pošten, hrabar, on je strpljiv, podnosi zlo, oprašta drugome. On vjeruje, ima povjerenja u Boga i ljude. Voli i prirodu i sebe.
O svemu ovome željeli smo saznati više pa smo naše gošće zamolile za razgovor.

Što je duh?
Filozofi kažu da je duh temelj svega što postoji, da duh drži sve u postojanju. Kad se radi o čovjekovom duhu, to je njegova vrhunska sposobnost. Sve što čovjek radi i gradi, čini snagom svoga duha. U sva čovjekova djela utkan je duh.
Duh je svijest i samosvijest. Čovjek je svjestan sebe i svega oko sebe.
Duh je sloboda od prostora i vremena i čovjek sve neograničeno može razvijati i primati nova znanja, nove spoznaje.
Duh je smisao, kreativnost, duh je u nama čežnja za dobrotom, ljubavlju, istinom, ljepotom, smislom, opraštanjem i slično.
Budući da je duh sloboda, čovjek je odgovoran za ono što čini.
Duh je život, on oživljava svaku stanicu našeg tijela.
Duhom možemo nadići sve patnje, uvrede, nesporazume, i tako sebe ozdravljati.

Što je duhovna duša?
Čovjekov duh prožima njegovo tijelo i psihu i nastaje novo – duhovna duša. Duhovna duša je ono po čemu je čovjek specifično čovjek i po čemu se razlikuje od životinje. On misli, govori, piše, čita, stvara umjetnost, kulturu, slobodan je, svjestan dok životinje ne znaju što je ljubav, pravda, moral i slično.

Što se postiže hagioterapijom?
Metodom hagioterapije pomoć se pruža osobama koje pate od straha besmisla, raznih ovisnosti, agresivnosti, krivice, PTSP-a, kod obiteljskih problema i slično.

Dolaze li k vama naši vršnjaci i zašto?
Dolaze, uglavnom zbog neuspjeha u školi i sukoba s roditeljima. Imali smo i dječaka od samo osam godina. Strah od bolnice i smrti je bio njegov problem. Poslije samo četiri terapije više se nije bojao. Sve se može riješiti otvorenim razgovorom, poticanjem na njihovu snagu i stvaranjem dobrih odnosa.

Elena Wachtler