Izložba u Muzeju Brodskoga Posavlja

Pljuskara-neprocjenjiva prirodna baština

Pljuskara

Učenici viših razreda posjetili su u studenom Muzej Brodskog Posavlja i izložbu Pljuskara-svjedok drevnog mora. Pljuskara se nalazi na južnoj padini Dilj gore u blizini sela Sibinja. To je područje značajno za biologe i šumare zbog staništa hrasta medunca i crnog jasena. Na Pljuskari svoje su stanište pronašli šišmiši, i to više vrsta šišmiša koji su na crvenom popisu ugroženih vrsta. Područje je zbog svoje vrijednosti uvršteno u europsku ekološku mrežu.

PljuskaraSpecifičnost Pljuskare su kanjoni nastali erozijskim djelovanjem potoka koji su otvorili slojeve stijena nastalih i taloženih u Panonskom moru. U vapnencima i pješčenjacima pronađeni su brojni fosilni nalazi.Vidjeli smo fosile ježinaca, algi i raznih školjaka.

Priče o prošlosti Zemlje, o nastanku Pljuskare s nama je podijelila organizatorica tog projekta Ivana Maruščak. U prostoru je bila izložena maketa panonskog bazenskog sustava što smo prvi put mogli vidjeti.Izložba se obilježavala od 30.10.2014. do 15.12.2014.

Legenda o Šalindri

Glavni kanjon Pljuskare zove se Šalindra. Ime je dobio po djevojci koja je bila suparnica rimske carice Faustine. Carica ju je osudila na smrt zatrpavši ju u Gradini. Legenda govori da djevojka nikada nije zakopana.

Uzničar ju je odveo na Bukovac i sakrio u pećinu iz koje danas teče izvor. Kako je djevojci dao život, tako se izvor zove ‘Izvor života’, a kanjon po imenu Šalindra. Nikada nismo čuli ovu legendu. Svidjela nam se i odlučili smo ju zapamtiti.

Ova nam se izložba posebno svidjela jer do sada nismo znali da uopće postoji ovakvo vrijedno nalazište u našemu kraju. Trebali bismo bolje poznavati, a time više cijeniti prirodna bogatstva zavičaja jer i mi kao pojedinci možemo pridonijeti očuvanju prirode.

Lorena Aničić