Moja preporuka

Usporedba knjige i filma Vještice

Knjiga je puno opširnija, s puno više detalja i opisa, a film je brži, dinamičniji, pun akcije, s dosta napetih scena i specijalnih efekata.

Film „Vještice“  nastao  je na temelju istoimenoga dječjeg romana Roalda Dahla. Uspoređujući knjigu i film, uočila sam  međusobne sličnosti i razlike.  Moglo bi se reći da je redatelj filma Robert Zemeckis dobrim dijelom slijedio roman. Glavni je lik dječak čiji su roditelji poginuli u prometnoj nesreći, a baka se počinje brinuti o njemu. Baka ga upoznaje sa svijetom vještica, govori mu o tome kako izgledaju i  kako ih prepoznati. Njih dvoje odlaze u luksuzni hotel na obali gdje se baš za vrijeme njihova boravka održavao skup vještica. Dječak slučajno svjedoči dogovoru vještica i njihovu opakom planu da s pomoću čarobnoga napitka svu djecu pretvore u miševe. Kada je dječak otkriven, ljute vještice pretvaraju ga u miša.  Tada dječak miš i njegova baka zahvaljujući svojoj domišljatosti i hrabrosti, vještice pretvaraju u miševe. Eto, to je ukratko kostur priče koji dijele i knjiga i film.

U odnosnu na knjigu, u filmu su promijenjeni mjesto i vrijeme radnje. U knjizi radnja se odvija u Norveškoj i u Engleskoj, a u filmu na jugu SAD-a, točnije u državi Alabami krajem 60-ih godina prošloga stoljeća, a glavni likovi dječak i baka su Afroamerikanci. Promijenjeno je također i mjesto prvog susreta dječaka s vješticom. U knjizi se taj susret  dogodio dok se dječak igrao na drvetu, a u filmu u trgovini s bakom. U knjizi, na primjer, ne znamo kakva je sudbina proždrljivog dječaka Bruna kojega su vještice također pretvorile u miša. Za razliku od dječaka miša, Brunini roditelji ne prihvaćaju svog sina u novom obliku, a u filmu doznajemo da će se  i o Bruni mišu brinuti dječakova baka.

Razlike između knjige i filma su i tome što su to dva različita medija koja na različite načine pričaju priče. Knjiga je puno opširnija, s puno više detalja i opisa, a film je brži, dinamičniji, pun akcije, s dosta napetih scena i specijalnih efekata. Posebno me dojmio dio kad se dječak pokušava sakriti od vrhovne vještice. U tom trenutku sam jako suosjećala s glavnim likom zbog količine straha koju sam i sama osjećala gledajući tu scenu.

Meni su i knjiga i film bili podjednako zanimljivi i zabavni zato vam svima preporučam – pročitajte knjigu i pogledajte film, nećete se razočarati.

Ema Brnić