Dječje igre nekad i sad

Igre moje bake i djeda

Petra s bakom i djedom

Moje je mišljenje da su dječje igre nekad i sad potpuno drukčije. Sada djeca većinu vremena provode na mobitelima uz neku zabavnu digitalnu igricu dok su djeca prije cijelo vrijeme bila vani i igrala se.

Moja baka i moj djed igrali su jednu igru s kamenčićima. Izvlačili bi štapiće ili bi brojalicom odredili tko ide prvi. Igrač bi bacao pet kamenčića u zrak, prvo jedan po jedan i uhvatio bi ga, zatim dva po dva, pa tri po tri i tako dalje. Tko uhvati najviše kamenčića, pobjednik je. U slučaju da su dvije osobe uhvatile isti broj kamenčića, one bi se ponovno natjecale. Mi također igramo jednu igru s kamenčićima, ali drukčiju. Skačemo s jednom nogom u polja s brojevima. Vjerojatno svi znate da se ta igra zove školica. Prije su djeca igrala i tu igru, ali bi polja posložili malo drukčije nego mi. Moja baka je sa svojim prijateljicama voljela izrađivati vjenčiće od raznoga cvijeća. Uvijek bi joj poslužile tratinčice, maslačci, grančice i ostalo šareno cvijeće. Moj djed i njegovi prijatelji često su se igrali rata. Također voljeli su igrati stare košare. Ta igra se igra tako što igrači sjednu ili stanu u krug, a jedan igrač hoda s maramicom iza njih i mora je spustiti iza nekog da nitko ne vidi. Ako igrač iza kojeg se stavila maramica to primijeti, igra se ponavlja. Ako ga nije primijetio, onda on postaje stara košara i ide u sredinu kruga. Tko ostane posljednji u igri, pobjednik je. Pisac u priči Paunaš igrao se praćkom, moj djed i njegovi prijatelji su se isto igrali praćkom, ali ne često. Moji baka i djed su igrali još mnoge igre poput graničara, gađanja, ledene babe, skrivača i još mnogih igara kojima nisam zapamtila ime. Možete primijetiti kako i mi igramo dosta tih igara. Moje prijateljice i ja smo prije isto pravile vjenčiće od cvijeća i ponekad bi pravile male bukete. Moji prijatelji i ja volimo igrati odbojke, skrivača, gađanja, lovice, ledene babe i ostale zanimljive igre. Djeca sada, uključujući i mene te neke od mojih prijatelja, dosta vremena provode u kući s mobitelima, ali kad se mojim prijateljima i meni pruži prilika, uvijek se rado odemo prošetati, igrati odbojke, voziti bicikl, romobil ili role i naravno igrati šaljive i zabavne igre.

Dosta igara koje su igrali moji djed i baka mi se čine dosta zanimljive. Mislim da bi neke od  tih igara trebali početi igrati i mi.

Petra Rajković