Usporedba knjige i filma

Dvostruki užitak

Karla Milinović

Knjiga i film dva su različita medija koja imaju svoja specifična izražajna sredstva, ali ja neću pisati o tim razlikama. Osvrnut ću se na razlike u njihovom nastanku, odnosno autorstvu i na razlike s pozicije čitatelja i gledatelja, odnosno koliko nas knjiga, a koliko film zaokuplja. 

Ove godine naša škola sudjeluje u projektu Čitanjem do zvijezda u kojemu sudionici trebaju pročitati tri knjige na određenu temu. Ovogodišnja tema projekta je Knjiga i film jer sve tri zadane knjige imaju svoje filmske ekranizacije. Upravo zato odlučili smo  analizirati i usporediti ova dva medija i njihov međusobni odnos.

Kako nastaje knjiga i film

Jedna je od glavnih razlika između knjige i filma u načinu njihova nastanka. Knjige su uglavnom plod jednog autora, tu mislim isključivo na lijepu književnost. To znači da je određeno književno djelo od ideje i svake napisane rečenice u njemu rezultat rada jednoga čovjeka. Za nastanak knjige ne treba nam puno tehnologije samo autorska inspiracija, olovka i papir iako znam da se suvremeni pisci koriste računalima u pisanju svojih dijela. Za razliku od knjige za nastanak filma potrebni su brojni suradnici. To su scenaristi, snimatelji, montažeri, glumci, stručnjaci za specijalne efekte, kostimografi, šminker, scenograf, autori glazbe…,  što znači da su oni također autori jer bez njihova doprinosa ne bi bilo ni filma. Naravno, redatelj je glavni, on je pokretač nastanka filma i ima cjelovitu sliku konačnoga proizvoda. On upravlja cijelim procesom nastanka filma. Tehnologija je neizbježna u stvaranju filma jer su nam potrebna razna pomagala poput kamera, računala, različitih programa za uređivanje pokretnih slika i zvuka, mikrofona…

Što nas više zaokuplja

Čitajući knjigu, naprosto moramo potaknuti svoje moždane vijuge stvarajući filmske slike u svojoj glavi. Čitajući knjigu, postajemo aktivni sudionik priče. Iz autorskih opisa zamišljamo kako izgledaju glavni likovi, kakva im je boja glasa, mjesto radnje, razmišljamo o njihovim postupcima, razlozima zašto su nešto učinili… Tako svaki čovjek stvara svoju sliku književnog djela, a gledajući film, dobivamo gotovu sliku redatelja. Čitanje knjige zahtijeva puno veću posvećenost i usredotočenost nego gledanje filma. Mislim da pročitati tristo stranica teksta obično traje puno duže od dva sata koliko prosječno traje jedan film.

Dodiri knjige i filma

Istražujući ovu temu, saznala sam da je veliki broj filmova nastao na temelju poznatih i manje poznatih književnih djela. To znači da je književnost nepresušni izvor inspiracije u filmskome stvaralaštvu. Mogli bismo reći da je u tom slučaju film oživotvorena knjiga redatelja u kojem imamo priliku vidjeti žive likove. Najpopularniji filmovi i filmski serijali nastali su na temelju književnih predložaka: filmski serijal Harry Potter i Gospodar prstenova, Oliver Twist, Čarobnjak iz Oza… Gotovo svi hrvatski dječji filmovi nastali su na temelju poznatih istoimenih dječjih romana kao što su Vlak u snijegu, Duh u močvari, Koko i duhovi, Uzbuna na Zelenom Vrhu…

I na kraju, bez obzira na razlike, i knjiga i film pričaju priče, ali na drukčiji način. Jednostavno rečeno, čitanje knjige i gledanje filma iskustva su u kojima često uživamo.

Karla Milinović