Moj put u Dubai: putopis

Čarobni grad

Već smo dugo mama, tata i ja planirali odlazak u Dubai. Mojim roditeljima to ne bi bio prvi odlazak jer su već u tom gradu bili 2007. godine. Tada nisam mogao putovati s njima jer sam bio premalen. Dubai ih je osvojio ljepotom i sjajem. O tome su mi pričali pa sam i ja poželio ići s njima. Želja mi se ostvarila tek ove jeseni. Na put smo krenuli avionom iz Beograda. Iako sam sve znao o Dubaiju, vidio bezbroj fotografija i videa, svejedno nisam bio svjestan kamo to putujem.

Na putu sam upoznao mnoge ljude, narode i njihove kulture. Svi su mi ostali u lijepome sjećanju. U avionu sam se družio s jednim dječakom, sada mogu reći i prijateljem, iz Beograda, koji je putovao u Australiju. Svidio mi se njegov govor jer ima poseban naglasak. Susreo sam se s mnogim ljudima, od Indijaca, pa do Arapa.

Robert
Robert u Dubaiju

U Dubai smo sletjeli noću. Zabljesnulo me blještavilo i sjaj grada. Prvi sam se put vozio automobilom po cesti od 6 traka u jednom smjeru i među građevinama od najmanje 300 metara visine. Bio sam u šoku. Taj pogled na svijet kao da me ošamutio. Smješteni smo bili u hotelu Four Points by Sheraton koji se nalazi na glavnoj cesti Sheikh Zaed Road. Odatle se Dubai razvijao. U hotelu su nas na vratima dočekali Indijci. Oni su 24 sata nasmiješeni, ljubazni i vrlo uslužni. Nećete vjerovati meni kao dječaku otvarali su vrata, nosili kofere.

GRAĐEVINE DUBAIJA

Obišao sam i jedan od najvećih hotela Burj Al Arab u obliku jedra. Iznenadila me njegova veličina i raskoš. To vam je nešto doista posebno. Na fotografijama nije ni upola tako lijep i jedinstven. Drugi sam dan išao u jedan od najvećih svjetskih shopping centara na svijetu Dubai Mall. Ne mogu vam opisati koliko je velik. Ima četiri kata, na svakome katu nalazi se 10 courtova, a samo je jedan veličine nogometnoga igrališta. Courtovi su mjesta gdje se nalaze ili samo tenisice, ili nakit, ili hrana, tehnika …
Ispred Dubai Malla je najveća građevina na svijeta – Burj Khalifa. Visoka je 828 metara. Toliko je visoka da fotoaparat ne može uslikati vas i cijelu njezinu visinu.

Začudne građevine
Začudne građevine

Navečer je najveća atrakcija – Dubai Fountain. To je zapravo 50 fontana u bazenu koje plešu uz glazbu. Sve to izgleda kao umjetna rijeka oko koje se okupi oko 1000 do 2000 ljudi. Sve zbog plešuće vode! Svakih pola sata od 17:30 do 21:00 pušta se različita glazba: od Michaela Jacksona pa sve do kineske i turske glazbe. Naježio sam se od ljepote i poželio da ti trenutci traju vječno.

Kasnije sam posjetio aqua park gdje sam uživao u ekstremnim vodenim atrakcijama i odmoru s majkom i ocem. Nezamislivo je što se s vodom može napraviti. Spuštao sam se s visokih tornjevima. Srce mi je tuklo ludo. Bojao sam se. Uz rub staze nalaze se provalije u koje možete upasti, ali sigurnost je odlika ove vodene atrakcije, zato ne treba brinuti.

Posjetio sam i Abu Dhabi noću gdje sam posjetio treću najveću džamiju na svijetu. Blještavilo vlada i ovim gradom. Džamija je jako velika i sjajna od čistoće. Kada se ulazi u nju žene moraju obući crnu haljinu i biti prekrivene, a muškarci moraju biti svečano odjeveni ili ako nisu, moraju obući bijelu halju.

Zanimalo me što u Dubai građani smiju ili ne smiju činiti. Iznenadio sam se. Puno su stroža pravila nego kod nas. Tamo ne smijete bacati žvakaću gumu po ulici.Muškarac ne smije sjesti na klupu kraj muslimanske žene. Alkohola nema u kafićima niti na ulicama.Ima ga samo u hotelima. Djeca navečer ne smiju ići na vrh hotela u bar gdje se poslužuje alkohol. Mislim da je to pravilo dobro jer kod nas većina djece pije alkohol. Tamo je na snazi šerjatski zakon to znači ako žena prevari muža ili on nju, ona/on bit će kamenovani. U Dubaiju sam se navikao na različite ljude jer je to internacionalan grad i shvatio sam da treba štovati i druge kulture.

Dubai je grad na pijesku. Četiri dana bio sam na safariju. To je vožnja velikim jeepovima po pješčanim dinama. Meni je vrlo brzo bilo mučno jer je to vrlo dinamična vožnja. Svakoga časa mislio sam da ću se prevrnuti. Jako mi se svidjelo i jahanje deve. One su opasne kada se spuštaju jer prvo se spuste na prednje noge pa na stražnje. Ako se ne držite, možete pasti.

Predzadnji dan mi je bio jako lijep. Išao sam na svečanu večeru u Atlantis, hotel na Palma Islandu. To je otok načinjen u obliku palme, ali dok se vozite automobilom ne primijetite kuda se vozite. Šesti dan mi je već žao što ću sutradan biti kod kuće, ali dan mi je bio ispunjen u potpunosti ekstremnim spustovima u novom aqua parku i u Emirates Mallu. To je shopping centar koji ima skijalište unutra građevine. Ne znam kako je to moguće! Vani je plus 40 stupnjeva, a na skijalištu – unutra minus.

Teško je hodati ulicama Dubaija u rujnu jer je jako velika vlaga i za minutu hoda oblije vas znoj. U Dubaiju imam prijateljicu koja je malo mlađa od mene i pričala mi je kakvo je obrazovanje kod njih. U školama nema zadaća. Na kraju godine nema prosjeka, nego učenik samo dobije rezultat je li prošao ili nije prošao razred. Škola je puno lakša i ta djeca nisu čula za stres od usmenih i pismenih provjera i nepravde i zato mi se čini da bih u Dubaiju mogao ostati zauvijek. Zahvalan sam svojim roditeljima što su mi omogućili da vidim jedan potpuno drukčiji svijet. Nadam se da ću jednoga dana ponovno otputovati u moguću bajku, u Dubai.

Robert Čizmek

7 Comments on “Moj put u Dubai: putopis”

  1. Jako lijepo napisano. Mislim da je Robert pravi sretnik što je otišao u Dubai. Vidim da je tamo lijepo i mislim da se Robert super proveo. I ja bih volio otići u Dubai.

  2. Čestitam! Tekst mi se jako sviđa. Vjerujem da svatko ima želju otići u tako veliku zemlju i vidjeti drukčiji svijet od našega. Voljela bih tamo otputovati i upoznati nove ljude i njihovu kulturu. Nadam se da će Robert napisati još puno tekstova jer je ovaj jako zanimljiv i voljela bih dalje čitati njegove radove.

  3. Drago mi je da je netko iz našeg razreda bio u Dubaiju i mogao podijeliti događaje s nama.Kako je on nama prepričao, čini mi se da se jako lijepo proveo. Te događaje sigurno neće nikada zaboraviti, to je jako lijepa uspomena. I ja bih da mi se pruži prilika volio otići u Dubai.

  4. Svaka čast! Sviđa mi se kako si napisao ovaj putopis. Nadam se da ćeš još puno putovati. Kad bih imao priliku, rado bih otišao u Dubai. Volio bih kada bismo svi mogli tako putovati.

  5. Robertov putopis mi se svidio i naučio sam puno o Dubaiju, Arapima i njihovom načinu življenja. Njihovi zakoni jesu strogi pa zato bi se trebali malo proučiti prije samog posijeta da ne bude nesporazuma s vlastima. I sam bih volio posjetiti Dubai. Dubai ima puno atrakcija i znamenitosti koje vrijedi posjetiti, ali nije baš jeftino.

  6. Vrlo si lijepo to sročio. Sastav mi se svidio, lijepo si opisao grad i volio bih otići tamo i vidjeti ono što si i ti.

  7. Svaka čast, Roberte! Jako mi se svidio tvoj putopis. Sviđa mi se način na koji si opisao svoje putovanje. Najviše mi se svidjela “Dubai Fountani”. Sviđa mi se opis ljudi i životinja(deve) koje si tamo vidio i upoznao. Tvoj me putopis jako zaintrigirao i probudi želju u meni da posjetim Dubai, stvarno veličanstven grad.

Comments are closed.