eTwinning izazov

Život u digitalnom društvu

Ove godine učenici 7.a sudjeluju u jednom eTwinning  projektu pod nazivom Live, learn and work in a digital society (Živjeti, učiti i raditi u digitalnom društvu). Osim nas, u projektu sudjeluju škole partneri iz Grčke, Litve i Turske. Cilj projekta je razvijati učeničke digitalne kompetencije, osvijestiti važnost digitalne pismenosti u suvremenom društvu, proširivati znanja o internetskoj sigurnosti, unaprijediti znanje engleskoga jezika… Svi ovi ciljevi ostvaruju se radom na konkretnim zadatcima.

Projekt je započeo sa zadatcima međusobnog upoznavanja. Prvo smo napravili video u kojemu se svaki sudionik projekta predstavio s nekoliko rečenica na engleskome jeziku. Svaki učenik rekao je nešto o sebi: što voli raditi, što ga posebno zanima, čime se bavi u slobodno vrijeme, što želi postati u životu…Sljedeći zadatak bio je prezentirati svoju školu. Radeći tu videoprezentaciju, nastojali smo prikazati izgled i materijalne uvjete naše škole, ali i njezino ozračje  i posebnosti koje su rezultat zajedničkoga djelovanja učenika I učitelja. 

Treći zadatak upoznavanja bio je predstavljanje grada. Ovdje smo pomno promišljali što ćemo uključiti u prezentaciju tako da naši partneri steknu neku sliku o našem gradu, a da prezentacija bude kratka i jasna. Naravno, nešto smo rekli o posebnostima njegova geografskog položaja između obale rijeke Save i obronaka Dilj gore, a spomenuli smo i najpoznatije i najljepše dijelove grada poput Tvrđave Brod, Korza, keja, franjevačkog samostana, Splavarske ulice.

Posebna zanimljivost bila je u četvrtom zadatku kad smo trebali predstaviti svoju zemlju. Međutim netko od partnera predložio je da prezentacija ne budu o svojoj zemlji, nego o nekoj drugoj zemlji partnera. I svi smo se složili. Tako smo mi radili prezentaciju o Turskoj, a radeći na tome zadatku prilično smo se namučili. Prvo smo tražili različite izvore informacija, a onda je trebalo napraviti izbor zanimljivosti koje ćemo uključiti u prezentaciju što je bilo posebno teško jer je Turska zemlja veoma bogate povijesti I brojnih prirodnih ljepota. Na kraju smo morali  i odabrati fotografije koje dobro ilustriraju izabrana mjesta.  

Kao peti zadatak upoznavanja imali smo organiziranu internetsku brbljaonicu (chat) što nas je oduševilo jer smo imali priliku direktno razgovarati s učenicima iz Grčke, Turke I Litve. Brbljaonica je trajala sat vremena. Započeli smo je prilično stidljivo, međutim kad smo se uhodali bili smo vrlo aktivni, ako ne i najaktivniji. Stalno smo inicirali teme za razgovor jer smo htjeli što više reći o sebi, ali i čuti druge i postaviti ima razna pitanja.

Nakon svih ovih uvodnih zadataka slijedilo je kreiranje  loga projekta. Učenici su u skupinama izradili četiri prijedloga (možete ih vidjeti u galeriji slika).

Nakon toga smo u web alatu Mentimeter izabrali nama najbolji, koji će biti naš predstavnik na zajedničkom izboru loga projekta. Također, smo sudjelovali u osmišljavanju zajedničkog anketnog upitnika o online nastavi. Naš zadatak bio je  osmisliti anketna pitanja koja se odnose na probleme i poteškoće koje smo imali tijekom online nastave. Nakon popunjavanja ankete jedva čekamo rezultate.

Evo, to je otprilike sve što smo do sada radili. Pred nama je još dosta zadataka. Posebno se veselimo onima u kojima ćemo raditi u međunarodnim timovima.

Lucija Rajković