Domaća zadaća – DA ili NE

Polemika koja traje

Pisanje domaće zadaće

Domaća je zadaća skoro u svim školama neizbježna pa tako i u mojoj. Ima dosta učenika koji je ne vole pisati, ali ima i onih koji vole. Kad bih se morao svrstati u jednu od ovih grupa, bio bih u onoj u koju spadaju učenici koji ne vole pisati domaću zadaću.

Istina je da ja ne volim pisati, ali kada je pišem, pokušavam je napisati najbolje što mogu. Kada nešto ne znam, tražim odgovor u knjigama ili na internetu. Domaću zadaću shvaćam ozbiljno. Ima puno učenika koji je napišu brzo, nakon toga samo bace knjigu u kut sobe i idu se igrati van s prijateljima ili ostaju u kući i provode sate nad računalom.

Nedavni je događaj podigao mnoge prašine oko odluke ravnatelja jedne škole u kojoj su ukinute domaće zadaće. Kao i uvijek, jedne je ova odluka razveselila, a druge razljutila. Ova odluka ima svoje pozitivne strane, ali i negativne kao i sama domaća zadaća. Zašto bismo trebali pisati domaće zadaće, a zašto ne bismo trebali? Ono što ide u prilog domaćim zadaćama je da mnogi jedino tako uče ( čak 80% učenika ). Pišući domaće zadaće, razvijamo radne navike, marljivost i odgovornost u radu. Domaća zadaća odlična je stvar za ponavljanje gradiva i uvježbavanje.

Zašto ne bismo trebali pisati zadaće: prvi je razlog taj što to mnogima pišu roditelji. Mnoge su zadaće neprimjerene, teške i učenicima nerazumljive, katkada i besmislene.Opširne domaće zadaće oduzimaju vrijeme koje bi odgovorni učenici iskoristili za pravo učenje i usvajanje gradiva. Mnogo je izgubljenih velikih odmora koji se koriste za prepisivanje zadaće. Manjoj djeci opširne zadaće oduzimaju vrijeme za igru i druženje. Sami učitelji kažu da kod trećine učenika domaća zadaća nema nikakvoga efekta ni utjecaja na poboljšanje ocjena.

Na internetu se vode mnoge rasprave o domaćoj zadaći: jesu li primjerene, prikladne, mogu li ih učenici samostalno pisati. Predmet rasprave je i pitanje trebaju li se zadaće ocjenjivati ili ne trebaju. Mnogi smatraju da ne bi trebalo zato što domaća zadaća služi za vježbu, može biti prepisana i slično. Ocjenjivanjem takve zadaće, ocjenjuje se tuđi trud,a ne rad i zalaganje samoga učenika.

Zadaće da – ako u školi ne stignemo riješiti  pripremljene zadatke.
Zadaće da  – ako vježbamo zadatke iz matematike, fizike i kemije.
Zadaće ne –   ako je moram rješavati cijeli dan.
Zadaća ne – ako je nerazumljiva i neprimjerena.

I tako  sam opet negdje na pola puta u razmišljanjima  o domaćim zadaćama. A vi?

Tibor Vasong