Čitanje s razumijevanjem

Neknjiževni tekst u obrnutoj učionici

Rezultati rada po aktivnostima

Neknjiževni tekst 1. dio

1. aktivnost 

Sekvoja najpoznatija je zbog svoje visine i starosti. Stablo obalne sekvoje iz Nacionalnog parka Sequoia u Kaliforniji visoko je 115 m i najviše je stablo na svijetu. 

Sekvoja je  (Sequoiadendron giganteum) jedina vrsta roda Sequoiadendron. To je najveća crnogorična vrsta drveća, jedna od najvećih i najdugovječnijih biljnih vrsta uopće. 

Prvu sekvoju u Hrvatskoj posadio je dr. Ivan Malin 1862. godine u Zagrebu, samo devet godina nakon što je posađena prva sadnica u Europi. Danas se ovo stablo može vidjeti u Malinovom parku u Nemetovoj ulici, kao čudo prirode i primjer uspjele klimatske prilagodbe u našemu podneblju. Zbog toga se uspješno može uzgajati u našim parkovima, arboretumima i vrtovima.

3. aktivnost  

Naučila sam da je jedna od najslavnijih ekoratnica Amerikanka Julia Hill, poznata i kao Butterfly. Naučila sam da je u proteklih 40 godina uništeno oko dvadeset posto amazonske prašume. Također sam naučila da će do 2020. preostati samo deset posto tropskih šuma. 

Tko su još poznati ekoratnici uz Juliu Hill?

Kako surađivati s ekološkom fundacijom Krug života?

Čovjek je preagresivan u odnosu prema prirodi, što dovodi do velikog zagađenja, a kasnije i gubitka prirode.

Primjer ekološkog stripa

4. aktivnost 

Moja ekološka razmišljanja

Danas postoji preko milijun vrsta životinja. Na Zemlji živi oko 320 000 biljnih vrsta. Procjenjuje se da će tijekom sljedećih 20 godina izumrijeti gotovo pola milijuna biljnih i životinjskih vrsta. Svi ti podatci djeluju uznemiravajuće jer upozoravaju na katastrofalne posljedice. Svaka vrsta organizama na Zemlji ovisi na neki način o drugoj vrsti. Svi organizmi ovise i o svom okolišu. Poznavanje okoliša sa svrhom zaštite i njegova čuvanja osigurava svima, a ne samo ljudima opstanak u budućnosti.

Tijekom požara u Australiji 2019. izgorjelo je oko 6 300 000 hektara šume i oko pola milijarde životinja  bilo je pod utjecajem požarišta. Požar je doprinio i velikoj zagađenosti zraka. Mnoge životinje su uginule, dehidrirale ili su bile jednostavno iscrpljene od velike količine vrućeg zraka i dima. Problem je i stradanje ugroženih vrsta. Na nekim područjima uginulo je 2/3 od ukupne populacije primjerice koala. Suvremeni način života i svi izumi imaju i brojne negativne strane. Sve više se narušava odnos čovjeka s prirodom.Veliko iskorištavanje i zagađivanje donijelo je i posljedice: onečišćenje zraka, emisije brojnih štetnih plinova, velike klimatske promjene, narušavanje ekosustava, prekomjerno ljudsko iskorištavanje prirodnih resursa… 

Upozoravajuće informacije iz medija i obrazovne teme, utječu na našu savjest. Svi smo odgovorni, pa tako i ja i smatram da svi možemo pridonijeti zaštiti okoliša. Države zakonima reguliraju zaštitu okoliša, a mi kao pojedinci možemo pridonijeti na različite načine. Primjerice: razvrstavanjem otpada, odlaganjem štetnog otpada, korištenjem energije koja ima što manje štetnoga utjecaja na okoliš, korištenjem sunčeve energije umjesto žarulja…

Neknjiževni tekst 2. dio      Rezultati rada

2. aktivnost 

 • Greta Thunberg ekološka je aktivistica.
 • S osam godina  prvi put je čula za globalno zatopljenje u školi.
 • Organizirala je Školski štrajk za klimu koji je imao svjetski odjek. 
 • U ožujku 2019. godine organiziran je globalni školski štrajk u kojemu su sudjelovali I hrvatski školarci. 
 • “Petci za budućnost”.
 • Otvorila je UN-ov summit o klimi osudom svjetkih vođa da su propustili nešto poduzeti u borbi protiv klimatskih promjena 
 • Osuđuje ih da su ukrali njezine snove I djetinjstvo.
 • Držala govor i u Europskom parlamentu 
 • Neki osuđuju Gretu jer smatraju da njome manipuliraju roditelji 
 • Neki smatraju da se druži s antiznanstvenim aktivistima  
 • Ima dijagnosticiran Aspergerov sindrom što neki smatraju manjkom socijalnih vještina 
 • Neki političari ju osuđuju opravdavajući se da je suvremeni svijet složen te da I ljudi u Africi ili Aziji žele živjeti istim standardom kao ljudi u Švedskoj 
 • Veganka 
 • Poručuje zračnim prijevoznicima da se srame što nude avione kao prijevozno sredstvo jer ispuštaju štetne plinove (“sram zbog letenja”) 
 • Ima izgleda za Nobelovu nagradu za mir 
 • Iznosi neugodnu istinu , od nje neki okreću leđa upravo zato jer je hrabra I sposobna izreći ju 

3. aktivnost 

Zamišljeni intervju s Gretom Thunberg

  INTERVJU “GLAS SVIH NAS” 

Greta Thunberg švedska je ekološka aktivistica, rođena 2003. godine. Potječe iz umjetničke obitelji. Bori se za smanjenje emisije ugljičnoga  dioksida.

Organizira različite akcije na tu temu. Održala je govore pred zastupnicima Europskog parlamenta i u Ujedinjenim narodima. Objavila je zbirku svojih govora o klimi. 

Intervju je vođen zbog činjenice da je  jedna mlada djevojka uspjela zainteresirati i senzibilizirati svjetsku javnost o klimatskim promjenama.   

Kada i kako ste prvi put čuli za globalno zatopljenje?
U školi kao osmogodišnja djevojčica gledala sam film o toj temi. Zainteresirala me priča o zagađenosti planeta. Druga djeca brzo su ga zaboravila, ali ja sam ostala pod dojmom.

Što je Školski štrajk za klimu?
Potaknuta požarima u Švedskoj i sve toplijim ljetima odlučila sam iz protesta ne ići u školu do parlamentarnih izbora u Švedskoj. To se dogodilo u rujnu 2018. godine. Htjela sam potaknuti vlasti na poduzimanje mjera za smanjenje ugljičnog dioksida.

Je li štrajk imao svjetske razmjere?
Mislim da imao jer su učenici cijeloga svijeta petkom izostajali iz škole ili barem nosili transparente sa zahtjevima za zaštitu okoliša. Akcija se zove “Petci za budućnost”. “019. godine organiziran je i globalni štrajk u kojem su sudjelovali i učenici u Hrvatskoj.

Što smatrate svojim najvećim uspjehom u borbi za zaštitu okoliša? 
Svakako,to su govori u Europskom parlamentu i Ujedinjenim narodima.  Oba govora održana su 2019. godine. Upozoravala sam da su mi ukrali djetinjstvo i snove.

U čemu je najveća vrijednost tih govora? 
Kao dijete imala sam priliku upozoriti svjetske vođe na opasnosti koje prijete svima nama globalnim zatopljenjem. Čini mi se da se o tome puno govori, ali se slabo poduzimaju konkretne stvari. Vrijednost je i u tome što su to međunarodne organizacije. 

Kako Vi pridonoste zaštiti okoliša?
na UN-ov summit o klimi u SAD-u nisam išla avionom nego jedrilicom 15 dana. Stalno upozoravam na štetnost avioletova zbog visoke emisije ugljičnog dioksida. Pojavu zovem “sram zbog letenja”.

Zašto ste se odlučili za vegansku prehranu?
Meni je na prvom mjestu zaštita prirode i okoliša, a prema tome i životinja. Zato sam promijenila prehranu, Ovaj je planet zajedničko stanište za sve nas.

Dijagnosticiran Vam je Aspergerov sindrom. Imate li problema u školi zbog toga?
Ne, to mi čak pomaže da ne govorim previše. Govorim kada dobro promislim i razmišljam na drugačiji način. Zbog svoga neuobičajenog ponašanja često sam u sukobu s nekim svojim vršnjacima.

Zašto Vas neki osuđuju i smatraju da ste nečija “produžena ruka”? 
To su oni koji se boje čuti istinu. Vjerojatno političari kojima je na prvom mjestu neki osobni interes. Ne vide da je to zajednička borba svih nas za zaštitu okoliša. 

Potječete iz umjetničke obitelji. Gdje se vidite u budućnosti?
Da, majka mi je operna pjevačica. Otac i djed su glumci. Zasad ne znam hoću li njihovim stopama. trenutno želim govoriti i ostati hrabra u izricanju istine u ime svih nas. Klimatske promjene su velika opasnost i mislim da smo već zakasnili u poduzimanju mjera.

Ana Zekušić

SAMOVREDNOVANJE INTERVJUA 

 • Naslov intervjua – 2 boda
 • Uvod u intervju – 2 boda
 • Pitanja – 2 boda
 • Tijek intervjua – 2 boda
 • Jezična pravilnost teksta – 2 boda