Četvrti e-Twinning projekt

Razmišljanje i mašta mogu svašta

Ove godine učenici 5. a razreda sudjeluju u jednom novom međunarodnom e-Twinning projektu pod nazivom Mindset Mastery. Prevedemo li ovaj izraz s engleskoga dobit ćemo hrvatski izraz MAJSTORSTVO RAZMIŠLJANJA. Kada smo sa svojim voditeljicama projekta (Marija Matić, Iva Šimić i Blanka Rajšić) razgovarali o projektu, saznali smo da je njegov glavni cilj razvijanje kritičkoga i kreativnog mišljenja i da ćemo tijekom projekta biti zaokupljeni različitim zadatcima.

Izrada loga

Tako je jedan od početnih zadataka bio smisliti i izraditi logo projekta. Prvo smo istraživali i razgovarali o tome što je to logo. Zatim smo analizirali različite primjere loga, a onda smo ih stvarali u paru, skupini ili individualno. Najteži dio ovog zadatka bio je smisliti ideju za logo. Što nacrtati, naslikati ili  napisati na logu što bi bilo povezano s razmišljanjem, posebice onim trenutcima kada ti padaju na pamet razne ideje.  

Mnogi su odlučili upotrijebiti sliku sijalice kao simbola za takav trenutak. Neki su u svoj logo uključili sovu koja je simbol mudrosti i učenosti. Također, u našim kreacijama nismo mogli izbjeći mozak, glavni ljudski organ zadužen za razmišljanje i maštu,  posebice onu njegovu podjelu na  lijevu i desnu stranu.  Desna strana mozga zadužena je za maštu, a lijeva je zadužena za logičko zaključivanje. Za izradu loga koristili smo se najviše drvenim bojicama i flomasterima, a neke smo izradili pomoću besplatnog digitalnog alata Photopea.

Pogledajte učeničke uratke!

Razlikovanje činjenice i mišljenja

Kako razlikovati činjenice i mišljenja, bila je druga aktivnost našega projekta. U prvoj radionici smo na temelju navedenih tvrdnji trebali odrediti radi li se o činjenici ili mišljenju, a u drugoj radionici smo trebali o određenoj temi izdvojiti jednu činjenicu i jedno mišljenje. Teme su bile: hrana, životinje, učenje, o sebi, drveće, škola, film, sport, igra i porezi.  

Obje radionice su nam se jako svidjele jer smo naučili koja su obilježja činjenica, a koja mišljenja. Tako smo naučili da su činjenice tvrdnje koje se mogu provjeriti i da one postoje bez obzira imamo li mi pozitivno ili negativno mišljenje o njima. Mišljenje je tvrdnja koja izražava stajalište ili prosudbu određene osobe ili skupine o nekom događaju, osobi, situaciji, pojavi… Ove aktivnosti bile su veoma zanimljive, poučne i zabavne, a znanja koja smo stekli pomoći će nam u budućem učenju i životu. Zato se veselim budućim zadatcima.

Karla Jelić