Zdravstveni odgoj u osnovnoj školi: aktualna rasprava

Tijekom zadnjih nekoliko mjeseci raspravlja se o uvođenju zdravstvenoga odgoja u osnovne i srednje škole. Niti jedna tema već dugo nije digla toliko prašine u javnosti kao ova. Žestoku je raspravu izazvao njegov četvrti dio koji se odnosi na spolnu i rodnu ravnopravnost. Mnogo je onih koji misle da je takav odgoj potrebno provoditi u školama, ali i onih koji se tomu oštro protive. Tako je nastala žestoka prepirka u medijima, čak su organizirane i neke akcije protiv uvođenja toga sadržaja. Svatko ima svoje argumente i svatko misli da je apsolutno u pravu, a istina je vjerojatno negdje između.

Možda je problem najvećim dijelom nastao zbog toga što je do uvođenja tih sadržaja u sat razrednika došlo preko noći, bez odgovarajuće pripreme svih koji bi u tome trebali sudjelovati – stručnjaka, roditelja, djece, a ponajprije učitelja. Rasprava se povela i prije nego se vidjelo što uopće taj program sadrži, a razvila se u takvom smjeru da su se nerijetko s obje strane mogla čuti vrijeđanja i pravi govori mržnje. Izgleda da su odrasli zaboravili na činjenicu da su i oni upravo ti koji odgajaju mlade generacije i da bi trebali biti uzor djeci i mladima za čije dobro su se toliko zabrinuli.
Uloga škole u društvu je obrazovati i pružiti informacije, a jednim dijelom i odgajati. Veliki dio odgoja ipak potječe iz kuće, obitelji i mislim da je to mjesto koje najviše utječe na formiranje stavova i prihvaćanje određenoga svjetonazora mladoga čovjeka.

Tko je ili nije bio u pravu, pokazat će vrijeme i statistički podaci. I tako imamo situaciju u kojoj je država za, Crkva protiv, roditelji i nastavnici podijeljenih mišljenja… A učenici? I oni su podijeljeni. Navodimo neka učenička razmišljanja.

Zdravstveni odgoj
Ja sam za zdravstveni odgoj. Mislim da nam je to potrebno jer djeca ne mogu sva pitanja postaviti roditeljima, a u razredu su sa svojim vršnjacima slobodnija i lakše mogu postavljati škakljiva pitanja. Voljela bih da mi odgovore daju stručne osobe.
Stella

Nisam za to da učimo o zdravstvenome odgoju. Za mene neke stvari nisu normalne i ne bih volio da me netko drugi poučava da je to normalno.
Josip

Meni se osobno sviđa ideja o uvođenju zdravstvenoga odgoja u škole jer bi škola trebala pružiti što više pravih informacija, pa i informacija pred kojima drugi zatvaraju oči.
Tibor

Ne slažem se s uvođenjem zdravstvenoga odgoja. To je potpuno nepotrebno. Nastavnici se ionako žale da ne stignu sve obraditi, a ovo dodatno troši vrijeme. O svemu što bismo trebali učiti, već smo naučili. Što će tko raditi, njegova je volja. U školstvu je već puno promjena i zato nam ne treba još i ova.
Ivan