Tjelesna i zdravstvena aktivnost

Važnost bavljenja sportom

Djeca se danas manje bave sportom ili nekom fizičkom aktivnošću. Na to je sigurno utjecala pandemija koronavirusa. Mnogi klubovi zatvorili su svoja vrata, prestali smo se baviti sportskim aktivnostima. Tako zatvoreni u svojim domovima dane smo provodili gledajući televiziju, buljeći u mobitele, računala, tablete.  Sve je to utjecalo da smo se udebljali. Gledajući po školi, primjećujem da ima i  dječaka i djevojčica koji imaju prekomjernu težinu.  Osim problema s debljinom primijetila sam da izloženost mobitelima, tabletima i računalima također utječe i na oštećenje vida.

Sigurno da nedovoljna fizička aktivnost utječe na rast. Mislim da bi naši roditelji više voljeli da smo vani, da se igramo nego što dane provodimo u kući. Trebali bismo se baviti sportom kako bismo bili u kondiciji, kako bismo bili zdraviji, kako bismo razvili mišiće i kosti. Sport i fizička aktivnost važna je i za naš um.  Družeći se,  vedriji smo, bolje se upoznajemo, više razgovaramo, smijemo se.  Možda bismo i u školi trebali imati više sati tjelesne i zdravstvene kulture jer previše sjedimo, dovoljno se ne gibamo. No mi djeca to ne možemo promijeniti.

Ja se bavim sportom i dosta vremena provodim vani igrajući se i u tome uživam.  Voljela bih potaknuti druge da se isto bave sportom. Pokazala bih im kako svaki sport izgleda, koje su njegove prednosti. Mislim da u našem gradu danas ima dovoljno klubova za sve koji žele nešto trenirati. Znam da postoji rukometni klub, odbojkaški, brojni košarkaški  i nogometni klubovi, teniski klub i drugi. Izbora imamo napretek, samo nam još treba malo dobre volje i želje da postanemo fizički aktivniji.

Josipa Nikolić