Reportaža iz Berlina

Volim putovanja, nove gradove i nove države. Ovaj put odabir je pao na Berlin. Mama, sestra, Katja, Andrej, teta, Emanuel, Gašpar i Alen krenuli smo prema Budimpešti iz koje smo poletjeli u Berlin. U avionu sam čitala ne bi li se informirala o samome gradu, o četvrtima, prijevozu, znamenitostima. Sletjevši u sam grad,  autobusom smo stigli do hotela i odmah se bacili na razgledavanje. Prva na listi bila su Brandenburška vrata. Nekada simbol podijeljene nacije, danas simbol mira i jedinstva. Očaravajuća su i zaista zaslužuju titulu simbola grada. Kad se prođe ispod njih, može se vidjeti Pariser Platz koji je nekada (prije Drugog svjetskog rata) bio najznačajniji trg u Berlinu. Niz ulicu smo mogli vidjeti predivne građevine, parlament, a na kraju smo našu avanturu prvog dana završili kod prijelaza Checkpoint Charlie. Checkpoint Charlie bio je jedan od najpoznatijih graničnih prijelaza između istočnoga i zapadnoga Berlina između 1945. i 1990. Neposredno kraj “granice” nalazi se muzej koji mi je bio jedan od najzanimljivijih koje sam ikad posjetila. U njemu smo vidjeli život Nijemaca u to doba i sve načine na koji su  pokušavali pobjeći s istoka.

Sljedeći dan nakon doručka bacili smo se na razgledavanje Tehničkog muzeja. Inače nisam ljubitelj muzeja, ali ovaj je bio zaista poseban. Mogli smo isprobati, ali i pročitati o raznim napravama i izumima što nam je oduzelo cijelo jutro. Već iz muzeja došetali smo do Berlinske katedrale (Berliner Dom) koja je najveća gradska crkva i sjedište protestanske crkve u Njemačkoj. Katedrala je predivna, a ambijent oko nje ostavlja milijune ljudi bez daha. Veličina se i ne stigne proučiti s obzirom na sve detalje s kojima raspolaže. S obzirom na to da smo puno hodali, a to je bio tek početak, jer smo trebali iz zapadnoga Berlina pješke doći u istočni dio, svi smo bili veseli. Naime slijedio je svima najdraži dio, a to je bio Berlin Dungeon. To je glavna atrakcija grada (nakon znamenitosti) koja je napravljena kao kuća strave. Posebice je zanimljivo jer s posjetiteljima komuniciraju kao da su krivci.

I zadnji ujedno i najtužniji dan za sve putoljupce započeo je u zapadnim ulicama grada. Zanimljivo je što se po ulicama jasno mogu vidjeti crte koje označuju nekadašnji put samog zida, a na nekim mjestima očuvani su ostatci originala. Razgledavanje i šetnja odužila se do ručka nakon kojeg smo posjetili zološki vrt. Zoologische garten je najstariji i najpoznatiji zološki vrt u Njemačkoj koji se može pohvaliti vrlo bogatom faunom. Naime u zološkom  ima preko 20.000 jedinki među kojima su i one najmodernije kao pingvini, žirafe, slonovi… Zaista je nešto fascinirajuće. Zadnja postaja za treći dan bilo je Reichstag. Nekada je to bio carski parlament, a danas otvara vrata turistima Berlina. Posjet Berlinu će mi zauvijek ostati u najboljem pamćenju jer je to grad koji sam oduvijek vidjeti i doživjeti.

Nina Prpić