Razgovor s bivšom učiteljicom Rozalijom Baričević

Volontiranje u SAD-u

Rozalija Baričević sa svojom učenicom

Naša bivša učiteljica engleskoga jezika nakon odlaska u mirovinu nastavila je poučavati mlade, ali ne više u Slavonskome Brodu, nego u Americi. O svome iskustvu i kako je do toga došlo razgovarala je s novinarima u školi. Prenosimo dio našega razgovora.

Kako ste došli na ideju o volontiranju?
Odlazak u mirovinu 2013. god. doživjela sam kao novi izazov, nikako kao umirovljenje, nego drukčiji osjećaj u novom, još neistraženom projektu umirovljeničkoga statusa. Želje i mogućnosti u ringu, suprotstavljene  jedna drugoj i spremne za okršaj, čekale su znak gonga za početak odmjeravanja snaga. U borbu sam uložila sve naučene lekcije, sve dane i godine u školi, sve školske, državne i međunarodne projekte uključujući i škole partnere  preko „velike bare“ u SAD-u.

Što ste sve trebali napraviti da biste počeli volontirati?
U Baltimoreu, Marylandu, surfajući po internetu, otkrila sam neprofitnu udrugu Higher Achievement  koja je tragala za volonterima za rad u školama u gradu s učenicima kojima je bila potrebna pomoć u učenju, ali i u ponašanju jer je najčešća riječ bila respect u svim aktivnostima. Nakon prijave i jednostavne procedure, postadoh mentor skupini od 6 do 7 tamnoputih teenagera, veselih, radoznalih djevojčica i dječaka poučavajući ih o američkoj književnosti.

Opišite što ste radili?
Četiri mjeseca, dva puta tjedno poslije redovite nastave, dva smo puna sata opušteno i vrijedno čitali, analizirali i razgovarali o američkim književnicima i pjesnicima.  Učenici su potom, motivirani porukama autora, pisali svoje pjesme i kratke priče te ih prezentirali i usput se pomalo mučili s pravopisom. Respektirali su jedni druge, oni mene i  ja njih. Zadovoljstvo  postignutim znanjem bilo je obostrano. Maksimalno sam koristila metode rada u mojoj IGK školi kao i bogato iskustvo stečeno u međunarodnim projektima. Svi smo bili zadovoljni napretkom i sve višim postignućima u učenju.

Zašto je dobro volontirati? Što dobivamo  time?
Volontiranjem  gradimo svijet u kojem je moguće ostvariti mnoga obećanja i potencijale svakog učenika bez obzira na uvjete života koji su često teško breme za mnoge. Gotovo 95% Higher Achievement  polaznika završi srednju školu u roku i spremni su za nastavak školovanja na koledžu. Mentori iz svih nastavnih predmeta obogaćuju svoje samopoštovanje, daju najbolje iz svog životnog iskustva, sretni što sve dobre i korisne navike dijele s mladima.

Biste li savjetovali drugima, pogotovo učenicima da se uključe u takve programe?
Da bi se naši učenici uključili u takve ili slične programe u Hrvatskoj , potrebni su nam učitelji koji znaju napraviti kvalitetan iskorak iz dopunske nastave, osmisliti program i radionice koje učenici  neće ignorirati.

Ana Zekušić