Proslava Hlapićeva rođendana

Sretan ti 100. rođendan, Hlapiću

Hlapićeva marka
Hrvatska pošta izdala je marku povodom Hlapićeva stotog rođendana

Sa svojom sam obitelji i dvjema studenticama Učiteljskog fakulteta u Osijeku dislociranoga studija u Slavonskom Brodu sudjelovala sam na proslavi 100. rođendana Šegrta Hlapića. Rođendan je bio organiziran u Kazalištu Trešnja u Zagrebu 3.listopada 2013. godine.

Bilo je jako, jako lijepo. Cijela je ova godina posvećena našem sugrađaninu Hlapiću. Djeca iz cijeloga svijeta znaju za našega junaka crvenih čizmica. Na rođendanu su sudjelovali mnogobrojni gradovi poput Zagreba, Rijeke, Bjelovara pa i našega Slavonskoga Broda. Najzanimljivije je bilo kada su rezali rođendansku tortu. Rezao ju je glavom i bradom sam šegrt Hlapić. Bilo je tu i drugih zanimljivosti. Izdvojit ću zajedničku čestitku cjelokupne publike, zatim rođendanske kapice koje smo svi imali.

Kad bolje razmislim, pitam se zbog čega rođendan nije bio organiziran u Slavonskom Brodu? Pa Brod je Hlapićev grad, a ne Zagreb. Zašto nikada ne znamo dati dovoljno pozornosti značajnostima koje su to zaslužile?

Hlapiću moj, kako god bilo, mi učenici muške škole iz tvoga vremena, želimo ti od srca još puno, puno rođendana, puno novih izdanja na svim jezicima svijeta, puno tvoje mudrosti koja bi mogla, kada bi ju odrasli slušali, promijeniti svijet.

Rea Anabela Kolar