Nova ekranizacija poznatoga romana

Otkrivanje Tajnoga vrta

Film Tajni vrt nastao je na temelju knjige istoga naslova spisateljice Frances Hodgson Burnett. Glavni je lik devetogodišnja djevojčica Mary koja je živjela u Indiji, ali je iznenada izgubila oba roditelja u epidemiji kolere. Ostavši sama, skrbnik joj postaje tetak koji živi u Engleskoj u ogromnom i mračnom dvorcu. Kada je došla u Englesku, vrijeme najčešće provodi sama istražujući dvorac i njegovu okolinu, a svoga skrbnika rijetko susreće.

Film mi se svidio zbog nekoliko razloga. Prije svega zato što sam mogla snažno suosjećati s glavnom junakinjom jer je bila veoma usamljena i teško se prilagođavala novoj sredini. Meni bi život bio nezamisliv bez ljubavi i sigurnosti koju mi pruža moja obitelj.

Zanimljivi i prekrasni prizori također su jedan od razloga zašto mi se ovaj film posebno svidio.  S jedne strane prizori ogromnoga, hladnog  i tajanstvenog dvorca dodatno naglašavaju osjećaje izgubljenosti, nepripadanja i tuge glavnih likova: Mery, tetka, bratića Colina. Nasuprot tome prizori tajnog vrta ispunjenog cvijećem i biljkama živih boja, drvećem neobičnih oblika okupanih sunčevim zrakama naglašavaju pozitivne osjećaje i događaje.  

Najviše mi se svidjelo što film ima sretan završetak. Od neljubazne i ohole djevojčice za koju nitko nije mario,  Mary polako postaje drukčija. Postaje osoba koja se voli družiti i kojoj je stalo do svojih novih prijatelja Dickona i bratića Colina. Štoviše, ona čak ohrabruje svoga bratića da promijeni svoj dotadašnji način života i iziđe izvan zidina dvorca kako bi mogao uživati u ljepotama tajnoga vrta. Mary također otkriva i neke obiteljske tajne. Naime, majčino ponašanje prema njoj bilo je jako hladno i ona je mislila da je ona ne voli. Međutim, saznaje da je  majčino ponašanje bilo posljedica tugovanja za preminulom sestrom. Ovo saznanje skinulo je teret sa srca glavne junakinje.  Na samom kraju filma Mary spašava tetka iz gorućega dvorca i pomaže mu da se on i njegov sin, bratić Colin, ponovno povežu.

Film je zaista izvrstan, pun neočekivanih situacija. Mogla bih o njemu još puno pisati. U svakom slučaju, preporučujem svima da ga pogledaju.

Nina Milković