Najboljih pet

Nika Grgić
Nika Grgić

Naša novinarska ekipa odlučila je napisati preporuke  za najbolje filmove, knjige, glazbenike… Za svakoga se može naći ponešto.

Za velike filmoljupce imamo Lucijinu preporuku njezinih najboljih pet filmova. Ena nam je napisala koje sportove voli. Nika je napisala preporuke za svojih 5 najdražih knjiga. Rea je pisala o serijama, Sandra o skladateljima, o youtuberima pisala je Marija, a o najboljim pjevačima Iva.

 

Pet najboljih knjiga

1.Lažljivci, E. Lockhart
Knjigu Lažljivci odlučila sam staviti na prvo mjesto zbog velike pouke koju nosi i zbog načina pisanja. Ova knjiga pisana je s puno metafora, simbola, unutar knjige nalaze se i bajke koje su povezane s radnjom. Ne vjerujem da se po ovome opisu knjiga mojim vršnjacima svidjela, ali to ju čini najposebnijom. Ovaj roman podijeljen je u pet kompozicijskih cjelina koje ne idu kronološkim redom. Riječ je o bogatoj obitelji koja svoja ljeta provodi na privatnom otoku. Glavna  su četiri lika. Svi su tinejdžeri i nazivaju se lažljivci. Međutim, dogodi se tragedija zbog koje jedna lažljivica izgubi pamćenje. Cijela obitelj, uključujući i tri lažljivca, lažu četvrtoj lažljivici jer bi je istina mogla previše pogoditi. Sama istina sazna se u zadnjoj cjelini i može se shvatiti na dva načina, oba su jednako zapanjujuća. Znam osobe koje su shvatile na način kao i ja, a znam koje su shvatile i na onaj drugi. Smatram da je ovo knjiga koju bi trebalo pročitati više mojih vršnjaka jer govori baš o onome što tinejdžere najviše muči.

2.Harry Potter i kamen mudraca, J. K. Rowling
Mislim da je potpuno razumljivo staviti barem jedan dio Harryja Pottera na ovu listu, a meni je najdraži prvi dio. Prilično sam sigurna da svi znaju kako glasi radnja Harryja Pottera i zašto ju svi na svijetu vole. Ukratko, riječ je o dječaku Harryju koji na svoj jedanaesti rođendan dobiva pismo u kojem je pozvan u Hogwarts, školu magije. Tamo dobiva veliko poštovanje jer je on sin roditelja koje je ubio Onaj Čije Se Ime Ne Izgovara. U Hogwartsu stječe nove prijatelje, ali isto tako i neprijatelje. Posebno mi se sviđa prvi dio jer je to dio u kojem se zapravo upoznajemo s cijelim Harryjevim svijetom. Ovo je serijal od sedam nastavaka, a nedavno je izdan i osmi dio. Ne žalim ni zbog jedne pročitane stranice, ovo je definitivno serijal u koji sam se najviše uživjela.

3.U traganju za Alaskom, John Green
Ovu knjigu opazila sam u knjižari u Engleskoj jer je tada bila na vrhuncu popularnosti i tada sam ju kupila. Od ove knjige imala sam velika očekivanja jer sam prethodno pročitala Grešku u našim zvijezdama istog autora koja se također nalazi na ovoj listi. U ovoj knjizi najviše su mi se dojmili citati koje sam zapisala u posebnu bilježnicu. Radnja ove knjige podijeljena je na dva dijela, na prije i poslije. Ovo što se nalazi između prije i poslije je vrhunac zapleta koji je jako emotivan. Riječ je o društvu u kampusu, a djevojka Alaska glavni je pokretač radnje. Ova knjiga mi se svidjela zbog jedinstvenih likova i originalne radnje. 

4.Greška u našim zvijezdama, John Green
I ovu je knjigu napisao John Green i tako postao popularan. Ovo  je prva tinejdžerska knjiga koju sam pročitala, a da nije lektira i ovoj knjizi dugujem svoju ljubav prema čitanju. Riječ je o djevojci koja ima rak i o dječaku koji je prebolio rak te  njihovoj ljubavi. Zajedno pokušavaju pobijediti sve probleme, ali ipak… Greška  je u našim zvijezdama. Greška u našim zvijezdama okrutna je knjiga koja se igra osjećajima čitatelja i upravo je to ono što ju čini posebnom. Ne poznam osobu koja se nije isplakala nad ovom knjigom. Prema knjizi je i snimljen  film koji sam gledala dvaput u kinu. Oba sam puta iz dvorane izlazila s maramicama u rukama.  

5.Različita, Veronica Roth
Sve knjige koje sam do sada navela bile su suvremene. Ova knjiga pripada znanstveno-fantastičnome žanru. Ovaj je roman nepredvidiv, napet i svako poglavlje završava rečenicom koja čitatelja vuče da čita dalje i dalje. Upravo su to odlike koje ovaj roman čine zanimljivim. Ova knjiga prati život djevojke Tris, a radnja počinje tako da svaki tinejdžer na Ceremoniji izbora mora odlučiti kojoj frakciji pripada: Nijekanje, Iskrenost, Učenost, Neustrašivost ili Dobrohodnost. Ova knjiga zaslužuje biti na mojoj listi pet najboljih knjiga jer je ovaj roman napisan jako pametno. Svaki potez u knjizi je mudro izabran, svaki lik ima posebnu ulogu, a svako je poglavlje originalno. Ovo je jedan od mojih prvih znanstveno-fantastičnih romana i  zato mi je ostao u  lijepome sjećanju. Od tada sam ih pročitala još mnogo, ali rijetko se koji može usporediti s ovim. U slučaju da tražite napeti roman, ovaj bi mi prvi pao napamet.

                                                                                                                    Nika Grgić, 8.b