Književna manifestacija Tadijine jeseni

O izložbi „Tvoj prijatelj“

Pete Tadijine jeseni ove su se godine održavale od 3 do 10. studenoga, a središnja svečanost manifestacije održana je 6. studenog 2023. u 12 sati u Spomen-domu Dragutina Tadijanovića. Svi programi bili su u znaku sjećanja na velikoga pjesnika Dragutina Tadijanovića i njegovo stvaralaštvo. Manifestacija je počela  dodjelom pjesničke nagrade “Dragutin Tadijanović” koju je osvojila Zrinka Posavec za  svoju zbirku pjesama “Marija Callas se baca u more”. Stihove Dragutina Tadijanovića govorio je poznati pjesnik Eneš Kišević, a u programu su sudjelovali i učenici i djelatnici Glazbene škole Slavonski Brod.  Nakon svečanoga programa otvorena je izložba pod nazivom „Tvoj prijatelj“ koja svjedoči o prijateljstvu Dragutin Tadijanovića i Ivana Gorana Kovačića. U programu su sudjelovala dva učenika iz OŠ „Ivan Goran Kovačić“ i OŠ Dragutin Tadijanović. Našu školu predstavljao je Matej Janković koji je pročitao pismo koje je napisao svome prijatelju Dragutinu.

Nakon otvorenja i obilaska izložbe prikazan je dokumentarac gdje Tadijanović sam govori o svome prijateljstvu s Ivanom Goranom Kovačićem.

Na izložbi su predstavljeni portreti pjesnika Ivana Gorana Kovačića koje je čuvao Tadijanović, brojne fotografije, predmeti, pisma koje je pjesnik prikupio od Kovačićeve obitelji. Tadijanović je ovim prijateljstvom pokazao što prijatelj-pjesnik može učiniti za prerano preminulog  Ivana Gorana Kovačića.

Matej Janković