Kviz u čast Dragutinu Tadijanoviću

Uspjeh na kvizu

Laura Šaravanja, Rajna Hrkač i Ema Kovačević

Županijski književno-zabavni kviz o životu i djelu Dragutina Tadijanovića održan  je 7. studenog 2023. godine u Osnovnoj školi“ Antun Mihanović „Slavonski Brod. Na kvizu je sudjelovalo 14 ekipa iz cijele županije. Našu školu predstavljale su Laura Šaravanja, Ema Kovačević  i Rajna Hrkač, a  mentorice su bile  knjižničarka Blanka Rajšić i učiteljica hrvatskoga jezika Karolina Jurjević Orašinović.  

Pripreme za natjecanje započeli smo mjesec dana ranije.  Proučavali smo kronologiju života i rada Dragutina Tadijanovića te čitali njegove pjesme koje bismo onda analizirali tražeći stilske  figure, motive, pjesničke slike, rimotvorne elemente….

Natjecanje je započelo prigodnim kratkim programom nakon kojega je slijedio eliminacijski test koji smo rješavali u sportskoj dvorani. Kada je test završio, uputili smo u se u Rastušje u pjesnikovu rodnu kuću, zatim u Spomen-dom Dragutina Tadijanovića i na kraju u spomen-sobu u Franjevačkom samostanu u kojoj je Tadijanović jedno vrijeme stanovao tijekom svojih gimnazijskih dana. Nakon ovih posjeta vratili smo se u školu domaćina na svečani ručak. Tom smo prigodom saznali i rezultate eliminacijskog testa. Bili smo oduševljeni rezultatom jer smo ušli među pet ekipa koje su se plasirale u završni kviz.

Kviz je započeo u 16:30 i sadržavao je različite vrste zadataka: DA/NE pitalice, A,B,C pitalice, asocijacije na temelju crteža, wordwall kolo, pogađanje sastojaka slavonskoga doručka te izvođenje bećarca na temu života i djela D. Tadijanovića. Osvojile smo treće mjesto. Cijeli dan bio je zanimljiv. Zabavile smo se i stekle nova poznanstva i iskustva. Ovaj događaj ostat će nam u lijepom sjećanju.

Ema Kovačević i Rajna Hrkač