Intervju sa Zoranom Đurićem

Živi i radi ono što voli

Zoran Đurić u društvu naših novinarki

Naš je sugovornik poznati Brođanin Zoran Đurić ili kako ga svi znaju Zoki. Već više od 15 godina u Slavonskome Brodu drži privatnu poduku iz matematike, fizike i sličnih predmeta. Po zanimanju je inženjer elektrotehnike. Naknadno je završio i izobrazbu iz  pedagoško-psihološkoga područja na Pedagoškom fakultetu u Osijeku kako bi mogao raditi s djecom. Neko je vrijeme radio u struci, zatim malo u osnovnoj školi, no najbolje radi posao privatnoga instruktora. Instrukcije daje još od svoje srednje škole, nastavio je i na fakultetu, a sada u svojoj učionici drži privatnu poduku. Budući da i naši školski prijatelji posjećuju Zokija, zamolili smo ga za razgovor.

Zašto ste  odlučili raditi baš taj posao?
Odlučio sam privatno raditi ovaj posao zato što to volim. Imam klizno radno vrijeme koje mi najviše odgovara.

Iz kojih sve predmeta držite instrukcije?
Najviše držim instrukcije iz matematike, ali i iz fizike. No učenici, studenti više traže matematiku jer u fizici  nema puno zadataka za vježbanje.  Mislim da se dobra ocjena iz fizike može već dobiti kad dijete zna teoriju. Poslije Nove godine, kad počnu pripreme za državnu maturu, radim samo matematiku.

Koji su najčešći razlozi pohađanja privatnih instrukcija?
Najčešće su to određene poteškoće u svladavanju nekih dijelova gradiva. No ima i drugih učenika koji žele imati što bolje ocjene (četvorke i petice) pa dolaze redovito vježbati, žele biti sigurni u svoje znanje. Žele biti što uspješniji.

Tko su korisnici vaših instrukcija (osnovnoškolci, srednjoškolci, studenti, odrasli, muški, ženski…)?Korisnici su svi, najčešće srednja škola, fakultet pa na kraju osnovna škola. Što se tiče spola, podjednako dolaze i jedni i drugi.  Dolaze i odrasli. Puno puta vidim prvo odrasle, a zatim kasnije njihovu djecu. Najčešće imam ljude iz pošte, elektre, porezne… Odrasli dolaze zato što žele završiti svoje fakultete kako bi napredovali, usavršavali se i imali veće plaće.

Dobivate li povratnu informaciju o učinkovitosti Vaše poduke?
Neki se uvijek jave i daju mi povratne informacije, neki se nikad ne jave. Nekad uspijemo kad radimo zajedno, nekad ne. Što se tiče prolaznosti na državnoj maturi, ona je 98%. S maturantima radim kontinuirano šest mjeseci, odradimo i do  100 sati i nakon svega, djeca ne mogu to jednostavno ne proći.

Jeste li u posljednjih 15 godina primijetili promjenu u trednovima  instrukcija?
Manji je broj djece danas nego što je to bilo nekada pa je zato i manje na instrukcijama. Znam puno djece koja su išla kod mene na instrukcije pa su otišla živjeti u inozemstvo nakon osnovne škole. Što se tiče trendova, djeca žele što prije naučiti. Ne da im se više prepisivati pa trebamo slikati, skrinati ploču  i traže da instrukcije budu što prije i da budu što kraće.

Pohađaju li učenici češće instrukcije kontinuirano ili povremeno?
Najviše djece instrukcije pohađa povremeno, no postoji i manji broj djece koji dolaze svaki tjedan, ali oni većinom idu na veću ocjenu. Čak i kad znaju, kad im ne trebam ništa objasniti,  dođu jer imaju svoj termin.

Koliko traje jedan sat instrukcija i koliko košta?
Jedan sat instrukcija u pravilu traje 45min. Naravno, može i kraće, ali i duže. Cijene instrukcija kod mene su od 30 kuna s porezom do 70 kuna s porezom.

Petnaest godina radite ovaj posao. Može li se pristojno živjeti od njega?
Može se pristojno živjeti od njega ako se puno radi i ako se novac dobro raspodijeli. Budući da nemam instrukcije tijekom cijele godine jer 7., 8. i 9. mjesec nemam zapravo posla, novac trebam staviti na stranu. Nekad je to teško, ali u onim mjesecima u kojim ne radim,  trebam od nečega živjeti.

Što biste poručili učenicima?
Poručio bih im da kad su na nastavi, da prate koliko mogu, da pišu zadaće jer će im dobro doći. Ako im i dalje nešto ostane nejasno, neka odu na dopunsku. Tamo ih je manje, mogu lakše pitati. Savjetujem im da pitaju prijatelje na odmoru, mogu pogledati i na internetu. A ako baš ne ide nikako, neka onda tek odu na instrukcije. Poručujem im da uče na vrijeme jer se velik dio gradiva može naučiti bez instrukcija.

Ana Zekušić