Advent u Beču

Božićna bajka s najdražima

Volim putovati, obilaziti druge gradove, upoznavati kulturu i običaje drugih naroda.  Zato svake godine nekamo putujemo. Ovaj put mama me iznenadila viješću da  idemo u Beč. Moj ujak, mama, sestra, bratić i ja posjetili smo taj grad u vrijeme adventa jer svi  su pričali da je u to vrijeme čaroban. I zaista, tako je i bilo.  Najljepša božićna bajka! Sve je počelo ugodnim putovanjem. Kako smo došli kasno, a i put je bio naporan, radi uštede vremena kupili smo karte za gradski prijevoz, a zatim se uputili u hotel na odmor. Brzo je osvanulo jutro u Beču.

Nina ispred katedrale sv. Stjepana
Nina ispred katedrale sv. Stjepana

Prvo smo obišli Prater. To je poznati bečki zabavni park u prepun atrakcija za sve uzraste. Bili smo u kući strave, labirintu te na velikom kotaču s kojega se pružao pogled na cijeli Beč.  Nešto posebno! Dobro smo se zabavili i vrijeme nam je brzo prošlo . Zatim su uslijedile šetnje po Stephansplatzu. Sve je bilo okićeno u božićnom duhu, obasjano tisućama lampica. Trg je jako velik, a osim šetnje obišli smo i bečku katedralu  sv. Stjepana koja se nalazila upravo na tom trgu. Katedrala je predivna. Brojni turisti zaustavljaju se kako bi ju obišli i fotografirali se kraj nje. Budući da smo se već pomalo umorili, napravili smo pauzu za ručak  te se zasladili njihovom tradicionalnom slasticom Zaher tortom. U centru grada kupili smo nekoliko suvenira, a zatim se uputili posjetiti pravu božićnu bajku.

Kako u Beču studira jedan naš jako dobar prijatelj Matija, on nas je poveo na sajam ispred gradske vijećnice na Rathausplatzu. Sve je bilo kao u bajci, lampice, ukrasi na jelkama, klizalište, ledene skulpture  s temom božićnih priča za djecu… zaista nemam riječi kojima bih opisala tu ljepotu. Kušali smo razne austrijske specijalitete, a najviše su mi se svidjele germ knedla i vafli. Noć je bila zaista hladna pa smo se odlučili ugrijati u obližnjoj slastičarnici. Matija nas je zabavljao pričama o studentskom životu u Beču i svim ljepotama i posebnostima toga grada. Nakon te večeri koju smo proveli s njim, u meni se rodila želja da i ja jednoga dana studiram u tom divnom gradu.

Iduće jutro, nakon doručka, spakirali smo stvari i uputili se posjetiti  kraljevski dvorac Schönbrunn koji je jedan od najvažnijih kulturnih spomenika toga grada. Ispred dvorca su ogromni, prekrasni vrtovi, a svaka dvorana u dvorcu ima svoju vrlo zanimljivu priču. Posjet dvorcu bio je ujedno i naša zadnja stanica. Vrijeme je proletjelo, a mi smo se puni dojmova uputili kući. Nadam se samo da ću se opet vratiti u taj grad i obići i sve ostale ljepote koje taj divni grad posjeduje.

Nina Prpić, 6a.