Ususret promjenama u školstvu

Trebaju li se škole mijenjati

O kurikulu i promjenama u školstvu već se dugo raspravlja u hrvatskoj javnosti. Prema novim prijedlogu treba se uvesti devetogodišnja škola, opisne ocjene i ukinuo bi se opći uspjeh na kraju školske godine.

Učenici su preopterećeni
Učenici su preopterećeni

Većina učenika bi se složila sa činjenicom da smo preoptrećeni školom i brojnim obavezama vezanim za učenje i nastavu. Mislim da danas  imamo malo slobodnog vremena za aktivnosti koje volimo i kojima se želimo baviti. Također predmeti na rasporedu sati su neravnomjerno raspoređeni. Dok jedan dan imamo previše predmeta za različite provjere znanja, drugi dan nemamo niti jedan predmet koji bismo mogli ispitani ili na neki način provjereni. S druge strane tu su još i preteške torbe kojima iskrivljujemo kralježnicu.

Smatram  da su pravo znanje i učenje najvažniji, no  u ovakvim okolnostima teško se koncentrirati na jedan predmet i naučiti ga s razumijevanjem. Stoga svi primjenjuju učenje napamet, bez razumijevanja i nakon provjera sve što su naučili zaborave. Naravno,  nisu svi za sve. Nekima bolje ide matematika i fizika dok je netko dobar u hrvatskom, likovnom i sličnim predmetima. Mislim da bi se trebala primjenjivati i nastava s različitim projektima, praktičnim radovima i odlascima na izlete. Tako bi nam svima bilo zanimljivije, jer u suprotnom bismo sjedili po nekoliko sati u klupama, a to je upravo ono što radimo. Mislim da je bolje kada bismo iz biologije vidjeli primjere organizama o kojima učimo, nego da o njima učimo iz udžbenika u dosadnim učionicama. Projektima i različitim aktivnostima bismo se zabavili i usput naučili mnoge korisne stvari. O ukidanju općeg uspjeha mislim da je to u redu jer se ne bi mogli međusobno uspoređivati i natjecati. Tako bismo svi bili uspješniji i napokon bismo shvatili kako je pravo znanje važnije od ocjena.

Marija Oroz Veselinović