Što znamo o snjegovićima

Snjegović ili snješko najpoznatija je snježna skulptura koju obično rade djeca radujući se zimi i snijegu. Najčešći su, a možda i najljepši motivi zime koje rado književnici i pjesnici spominju u bajkama i pjesmama. Nažalost, snjegovići su kratkoga vijeka. Žive dok se ne rastope ili ih netko ne sruši.

Snjegović
Kako za Božić nije bilo snijega, učenici su morali biti kreativni u izradi snjegovića

Obično se sastoje od snježnih kugli poredanih jedna na drugu, pri čemu je donja kugla najveća, a gornja najmanja. Prvo se naprave male grude koje se kotrljaju po snijegu do određene veličine. Ponekad se snjegovići prave tako što se snijeg samo gomila u vis. Ja radim snjegovića na oba načina i oba su mi vrlo zabavna. Da bi snjegović što više podsjećao na čovjeka, od ugljena, kamenčića, plastičnih čepova rade se oči, usta, nos. Ipak mrkva mu najčešće posluži kao nos. Na glavi obično ima lonac. U slučaju da mu od snijega nisu napravljene ruke, stave se grančice drveća, metla ili slično. Često snjegović dobije šal pa i puceta koja se stavljaju na zamišljenu odjeću. Znate li da je snjegovića lakše izraditi ako je snijeg mokar.

Na internetu sam pronašla neke zanimljivosti o snjegovićima. Jedna od najranijih ilustracija snjegovića potječe iz 14. st. Nisam znala da postoji svjetski dan snjegovića koji se obilježava 18. siječnja jer sliči na snjegovića s metlom.

Snjegovići diljem svijeta prave se na različite načine. U Europi i Sjevernoj Americi snjegovići se sastoje od tri kugle, a u azijskim zemljama imaju samo dvije. U Litvi se snjegović naziva “čovjek bez mozga”. Pronašla sam podatak o muškom i ženskom snjegoviću. Piše da su najvećega muškog snjegovića izradili stanovnici Bethela u Maineu (SAD) 1999. godine. Bio je visok 34 metra. Težio je oko četiri tisuće tona. Umjesto očiju imao je dva ogromna vijenca, na glavi šestometarski šešir od vune, nos mu je bio napravljen od narančaste žice i dugačak gotovo dva metra, a usta mu je sačinjavalo šest automobilskih guma. Oko vrata mu je bilo svezano oko 40 metara vunenog šala. Stanovnici toga istoga grada izradili su 2008. godine i gospođicu snjegović koja je bila visoka 37 metara. Dobila je ime Olimpia Snowe. Imala je našminkana usta, trepavice od skija, crveni šal i šešir i bila je triput teža nego gospodin snjegović. Pronašla sam podataka da je u Gospiću 2010. godine napravljen snjegović koji je bio širok 12 metara , a visok 10 metara.

Vrata snjegović i snjegović izrađen od plastičnih čaša

Osim od snijega snjegovića možete izraditi od plastičnih čaša, čarapa i riže, kartona, vate, vune … Prepustite se mašti i izraditi snjegovića ili iziđite u dvorište, ako vam nije hladno, i izradite pravoga snjegovića. Nadam se da će i drugoj djeci, kao i meni, izrada snjegovića ostati omiljena zimska radost.

                                                        Lara Žuljević, 6. a