Razgovor s pedijatricom Monikom Ferić

Onečišćenje zraka i dječje bolesti

Moja mama, Monika Ferić, specijalist je pedijatar, i radi na Odjelu za pedijatriju Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“ u Slavonskome Brodu već 17 godina. Još kao mala govorila je da će biti liječnica jer je željela pomagati bolesnima.

Povodom održana dva prosvjeda Brođana „Za čisti zrak“ postavila sam joj nekoliko pitanja vezanih uz bolesti koje uzrokuje zagađeni zrak :

Koje sve bolesti uzrokuje zagađeni zrak?
Zagađenje zraka povezano je s cijelim nizom zdravstvenih problema, od akutnih do kroničnih. Među njima su najvažnije bolesti  dišnih putova  (bronhitis, astma, alergije), bolesti srca i krvnih žila te maligne bolesti (leukemija, rak).

dr. Monika Ferić

Kada govorimo o zagađenom zraku, na koje tvari mislimo?
Zagađenje zraka nastaje kada  se različite kemikalije ispuste u atmosferu u obliku plina ili malih čestica. U našem gradu najčešće bilježimo povećane koncentracije plina sumporovodika, lebdećih čestica te benzena. 
Zašto često osjetimo smrad po „pokvarenim jajima“?
Takav smrad osjetimo zbog povećane koncentracije plina sumprovodika. 
Jeste li u posljednje vrijeme primijetili da u Brodu ima više djece koja obolijevaju od bolesti dišnih putova?
Iako je tek potrebno provesti ciljana dugoročna istraživanja o posljedicama onečišćenja zraka u našemu gradu, neslužbeni rezultati rada s djecom pokazali su da se s porastom onečišćenja zraka, osobito u hladnijim mjesecima godine, povećavaju i simptomi pogoršanja astme.  
Koje su najčešće bolesti dišnih putova?
Najčešće bolesti dišnih putova u dječjoj dobi su akutne infekcije (prehlada, upala sinusa, febrilni respiratorni katar, angina, faringitis, laringitis, bronhitis, upala pluća). Astma je najčešća kronična bolest djece u većine industrijaliziranih zemalja i najčešći razlog hospitalizacije djece mlađe od 15.godina.

Koliko to povezujete s činjenicom da građani Slavonskog Broda udišu najzagađeniji zrak?
Poznato je da onečišćenje zraka može utjecati na pojavu astme kod djece te da zagađivači zraka, tj. lebdeće čestice remete normalan razvoj pluća, dovode do smanjenja plućne funkcije i  pogoršanja astme.

Koja je najbolja zaštita djece u slučajevima zagađenja zraka?
U slučajevima zagađenja zraka preporuča se minimalno kretanje i boravak vani, posebno u jutarnjim i večernjim satima, smanjiti provjetravanje prostorija do poboljšanja vremenskih uvjeta, pri boravku na otvorenom upotrebljavati zaštitu u vidu respiratornih zaštitnih maski. U nekim gradovima pri visokome stupnju onečišćenja zraka zabranjuje se i odlazak u školu.

Marta Miklenić, 6.