Projekt 4.a razreda

Običaji i govor naših baka i djedova

Učenici 4. a

Često zaboravljamo stare običaje i govor naših baka i djedova. Zato smo mi, 4. a razred, o tome napravili mali projekt. Projekt je trajao od listopada do prosinca 2018. godine.

Zadatak je bio istražiti i napisati riječi kojima su naši stari govorili. Svi smo prionuli na posao. Tijekom tjedna smo razgovarali s bakama i djedovima i ostalim starijim članovima obitelji. Tako smo saznali mnogo riječi. Naši stari su nam mnogo pomogli. Nakon što smo svi ponešto skupili, zajedno smo u školi razvrstavali riječi abecednim redom. Napravili smo čitav rječnik. Papire na koje smo razvrstavali riječi stavili smo na pano u našoj učionici.

Pano na kojemu su prikazani rezultati istraživanja

Kada smo završili s tim zadatkom, dobili smo novi. Drugi je zadatak bio napisati običaje naših starih pred Božić, sv. Nikolu i druge blagdane. U tom smo zadatku također bili marljivi. Bilo je mnogo lijepih radova koje je učiteljica stavila na razredni pano.

Bit ovoga projekta je, i najvažnije, da nikada ne trebamo zaboraviti ili odbaciti običaje i govor naših predaka. Zapravo ih se treba prisjetiti jer nam mogu biti i od koristi, a i zanimljivo nam je bilo istraživati o vremenu o kojemu možemo samo sanjati.

Maja Zirdum, 4.a

Kako je moja baka slavila Božić

Kad je moja baka bila mala, početak slavlja Božića bio je na Badnjak. Dječaci bi rano ustali i išli u položaj, čestitali bi Badnjak, Adama i Evu, a na dar bi dobili kobasicu. Bake bi pekle božićne kolačiće, a muškarci pečenku (prasetinu). Na Badnjak bi ručali grah salatu, kuhani krumpir i ribu. Poslijepodne bi im tata donio bor. Djeca bi kitila bor ukrasima koje su sami izrađivali od voća i šarenih papira. Jedine bombone koje bi imali za Božić bili su ušećereni. Njih bi vješali i na bor, tijekom kićenja bora bi pjevali božićne pjesme. Tata bi unio slamu koja se stavljala ispod bora. Mama bi pripremila stol s hranom dok svi dođu s polnoćke. Nakon mise bi si čestitali Božić i otišli kući. Meni se jako sviđa kako se prije skromno u miru i veselju slavio Božić.

Veronika Sudić, 4.a

Božić moje bake

Tata moje bake bi na Badnjak otišao u šumu, našao lijep bor, odsjekao bi ga i donio kući. Moja baka i njezina sestra bi kitile bor kuglicama i bombonima umotanim u zlatni papir. Unijela bi se slama i stavila ispod bora, zatim bi se večeralo, a stariji bi išli na večernju misu polnoćku. Kada bi se vratili s polnoćke svi bi se okupili oko i zaspali na slami. Ujutro bi jedni drugima čestitali Božić, moja bi baka na dar dobila razne slatkiše. Do ručka bi baka i njezina sestra išle u crkvu, a nakon ručka bi se igrale oko bora. Zatim bi bakini prijatelji došli po njih pa bi se išle van sanjkati i grudati.

Karla Milinović, 4.a