Pozitivan stav prema drugima

Kreativni i izazovni zadatci

Pozitivan stav u odnosu prema drugima posebno je bio važan u našem eTwinning projektu H.O.P.E. Zato su empatija, tolerancija, suradnja, prihvaćanje bili  u središtu projektnih aktivnosti pod nazivom SCENARIJ POZITIVNOGA DJELOVANJA. Tijekom ožujka, travnja i svibnja odvijale su se brojne radionice i aktivnosti kojima je cilj bio razvijanje ovih osobina.

U skupinama smo rješavali zadatke koji su zahtijevali primjenu empatije i tolerancije u teškim životnim situacijama.  Prvo je svaka škola partner ovoga  projekta trebala smisliti priču koja govori o nekom problemu djece. Mi smo smislili priču o djevojčici Mariji koja za svoju dob ima jako puno obveza, brine se o bolesnoj majci, kupuje namirnice, kuha, posprema kuću pa nema dovoljno  vremena za učenje i za igru. Zatim smo smišljali prijedloge kako možemo pomoći dječaku Harryu. On je miran i zatvoren  dječak koje je zbog svoje prirode postao predmet izrugivanja i vrijeđanja jedne skupine nasilnih dječaka. Naš zadatak bio je da predložimo aktivnosti kojima bismo mu pomogli. Priču o Harryju smislili su učenici osnovne škole iz mjesta Polalio Folirio iz Grčke. A prijedloge rješenja problema djevojčice Marije u našoj priči dali su učenici iz Francuske.

Sljedeći zadatak bio je da na temelju priče učenika iz turskoga grada Izmira kreiramo igrokaz. Priča govori o djevojčici Damli čija je kuća nastradala u potresu, a s kućom nestali su i njoj neki dragi predmeti i uspomene.  Mi smo napravili igrokaz s dijalozima i novim likovima u kojemu smo nastojali pokazati empatiju prema Damli i pomoći joj da se osjeća bolje.

 Zatim smo imali zadatak snimiti dijalog koji su kreirali učenici iz grčkog grada Syrosa na temelju priče koju su smislili učenici iz Moldavije. Igrokaz govori o dječaku Dragošu koji ima problem s pretilošću i dolazi iz strane države, a neki učenici pokazuju netrpeljivost prema njemu. Naš zadatak bio je da svojim glasovima, odnosno glasovnim vrednotama poput jačine, intonacije, stanki, dočaramo ovaj problem. Peti dio ovoga izazovnog zadatka bio je  izraditi ilustracije na temelju priče grčkih učenika iz Nea Raidestasa. Priča govori o bratu i sestri koji dolaze u Grčku, za njih novu i nepoznatu zemlju, kao ratne izbjeglice. Zahvaljujući svim ovim zadacima i pričama, naučili smo puno o empatiji i toleranciji.

Naš projekt privodi se kraju pa smo radili  završne zadatke.  Svaki od učenika trebao je izraziti svoje mišljenje na ova tri pitanja:  Kako izgleda tvoja škola iz snova?, Što možemo učiniti da naša škola bude ugodno i sretno mjesto za učenje?, Što možemo učiniti da naša škola bude otvorena za učenike različitih sposobnosti i da bude ekološki orijentirana? Svoje odgovore napisali smo na papiriće različitih boja, zatim smo ih preveli na engleski, a onda postavili na virtualnu jumbo ploču. Tako su na njoj podijeljeni odgovori učenika iz svih zemalja sudionika ovoga projekta.  

Na kraju smo vrednovali projekt i svoje sudjelovanje u njemu. Možemo reći da je bio zanimljiv i zabavan i da smo puno naučili o utjecaji pozitivnoga razmišljanja na naše živote.  Nadamo se da ćemo i u budućnosti sudjelovati u nekom novom zanimljivom e-Twinning projektu.

Josipa Nikolić