Plazma Sportske igre mladih

Međunarodni  prvaci u odbojci

Muški odbojkaški klub Marsonia (mlađi kadeti) iz Slavonskoga Broda postali prvaci u odbojci 25. Sportskih igara mladih

Najveća amaterska sportska manifestacija u Europi koja postoji već 25 godina zove se Plazma Sportske igre mladih na kojoj sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola u 10 sportova (Coca- Cola Cup, mali nogomet, Kinder turnir u košarci, HEP turnir u rukometu, odbojka, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stolni tenis, odbojka na pijesku, šah, graničar i atletika).

Sudjelovati mogu svi koji žele, mogu se stvarati razne ekipe prema propozicijama pojedinoga sporta Plazma Sportskih igara mladih. Cilj igara je da se kroz sport i druženja promiče zdrav način života, fer igra, prijateljstvo, solidarnost i tolerancija. Samo natjecanje odvija se u tri faze: 1. kvalifikacijska natjecanja/ gradska finalna natjecanja, 2. državno finale i 3. veliko međunarodno finale.

Budući da sam član Muškog odbojkaškog kluba Marsonia (mlađi kadeti), trener nas je prijavio na kvalifikacijsko natjecanje u našem gradu. Kao prvi na gradskome finalnom natjecanju, ostvarili smo pravo sudjelovanja na državnom finalu u Splitu. Na put smo išli vlakom, što je za nas bio još jedan doživljaj jer je put trajao više od 12 sati. Državno finale održano je od 26.  do 28. srpnja 2021.  Bili smo smješteni u Studentskom domu „Dr. Franjo Tuđman“ i bilo nam je odlično. Nakon pobjede na državnom finalu, ostvarili smo pravo sudjelovanja na velikom međunarodnom finalu, zajedno s predstavnicima Bosne i Hercegovine i Srbije.

Državni prvaci u odbojci

Veliko međunarodno finale također se održavalo u Splitu. Trajalo je pet dana od 17. do 21. kolovoza i bili smo smješteni u Studentskom domu „Bruno Bušić“. Prvu utakmicu igrali smo s predstavnicima Bosne i Hercegovine. Nakon pobjede 2:0 u setovima, isti dan nas je čekala utakmica s predstavnicima Srbije. I njih smo pobijedili 2:0 u setovima i postali međudržavni prvaci Plazma Sportskih igara mladih u odbojci!

Trener daje završne upute

Ostale dane uživali smo u druženju, kupanju, igri, velikoj humanitarnoj utakmici povodom 25. godina Sportskih igara mladih među kojima su bile poznate osobe kao što su: Luis Figo,  Zvonimir Boban, Maxwell Andrade, Fernando Hierro, Florent Malouda, Darijo Srna i Predrag Mijatović.

Humanitarna utakmica
Darijo Srna i Florent Malouda

Ovo mi nije bio prvi susret sa Sportskim igrama mladih. Kad sam bio učenik 3. razreda naša učiteljica nas je prijavila na natjecanje u graničaru. Kao prvi u našem gradu, išli smo na državno finale u Savudriju. Osim dobre zabave, igre, druženja, upoznavanja novih prijatelja, nismo ostvarili neki sportski rezultat. No najvažnije od svega bilo je sudjelovati, družiti se, zabavljati i upoznavati druge sudionike.

Nadam se da ovo nije moj zadnji susret s Plazma Sportskim igrama mladih jer biti sudionik takvoga natjecanja doista je nešto posebno.

                                                                                                                                              Gašpar Pavlović