Održan 6. regionalni susret Mreže škola bez nasilja

Radionica za učenike
Radionica za učenike

„Stop nasilju među djecom” program je prevencije vršnjačkoga nasilja i zlostavljanja koji je UNICEF osmislio u suradnji s domaćim stručnjacima i provodio u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje u školama u Hrvatskoj od 2003. do 2012. godine. Prema programu zamišljeno je da se škole povežu po regijama, organiziraju susrete na kojima će izmjenjivati vlastita iskustva i unapređivati zajednički rad na smanjivanju vršnjačkoga nasilja.  Brodsko-posavska županija povezana je s Požeško-slavonskom županijom i u srijedu, 17. svibnja 2017. god. održan je 6. regionalni susret Mreža škola bez nasilja u OŠ „Ivan Goran Kovačić“, Slavonski Brod. Mreža škola bez nasilja obuhvaća trinaest osnovnih škola ovih dviju županija koje imaju status Škole bez nasilja.

Na skup su pozvani  ravnatelji i koordinatori  programa Za sigurno i poticajno okruženje u školama kao i učenici koji su sudjelovali u radionici pod vodstvom učiteljice Lidije Šušak i Mateje Prgomet, pripravnice na osposobljavanju za rad. Učitelje i učenike goste te ostale sudionike ispred učenika pozdravila je učenica Nina Prpić i učenici razredne nastave prigodnim programom, a u ime djelatnika skup je pozdravio ravnatelj Zlatko Bagarić.

Susret je bio posvećen istraživanju pojavnosti elektroničkoga i neelektroničkog nasilja, a istraživanje je provelo osam škola. Ukupno je ispitano 1029 učenika predmetne nastave upitnikom o neelektroničkom nasilju i 890 učenika anketom o elektroničkom nasilju. Rezultate istraživanja prezentirale su: Mia Vrljić i Željka Rubil, stručne suradnice OŠ“Vladimir Nazor“ iz Slavonskog Broda  i Ivka Jurković,  pedagoginja naše škole. Analiza dobivenih rezultata, zajednička diskusija  i razmjena iskustava doprinijet će unapređivanju zajedničkoga rada na smanjivanju vršnjačkoga nasilja i zlostavljanja.
Na kraju skupa učenici su prezentirali svoje aktivnosti u radionici, a iskustvo o radu na prevenciji vršnjačkoga nasilja u OŠ „Hugo Badalić“ izložila je psihologinja Željka Mendek.

                                                   Ivka Jurković, pedagoginja