Natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“

Rezultati prve razine natjecanja

Karla Petrović, Maja Zirdum i Katja batagelj

Ove smo se godine prvi put uključili u projekt za poticanje čitanja „Čitanjem do zvijezda“.  Na početku školske godine učiteljica je pozvala zainteresirane učenike da se prijave. Nakon nekoliko dana razmišljanja u projekt su se uključile samo tri učenice petoga razreda. To su Katja Batagelj, Karla Petović i Maja Zirdum.Učenice su  dobile popis knjiga koje trebaju pročitati. Određena je i tema natjecanja, a to je„Između stvarnosti i fantazije”. Na popisu su se našla sljedeća djela:

  • Harry Potter i kamen mudraca, J. K. Rowling (Algoritam)
  • Nikadgrad: Kušnje Morrigan Crow, Jessica Townsend (Znanje)
  • Zmaj ispod Staroga grada, Krunoslav Mikulan (Naklada Ljevak)

Nakon početnih uputa  i dogovora o načinu bilježenja pojedinosti iz knjiga upustile smo se u čitanje, razmišljanje, maštanje. Vrlo je brzo došao 14. siječnja 2020., dan školskoga natjecanja. Test se sastojao od 45 pitanja. Za svaku je knjigu postavljeno 15 pitanja. Pitanja su bila teška, tražile su se sitnice koje se ne spominju često i ne pamte se lako. Naravno, na neka pitanja nisam znala odgovore pa sam nagađala. Test smo pisale u tišini, svatko za sebe  60 minuta.

Nakon ispita otišle smo u knjižnicu i malo se počastile. Vrlo su brzo  stigli rezultati i pohvalnice. Slikale smo se i razgovarale o testu. Bile smo jako sretne jer smo prošle dalje na županijsko natjecanje. Naše mentorice knjižničarka Blanka Rajšić i učiteljica Marija Matić dale su nam upute za izradu plakata. Odlučile smo se ponovno vratiti čitanju i pokušati pronaći podatke koje smo propustile.

Katja Batagelj