Ministrant iz moje perspektive

Obveze ministranta

Najvažnija su razdoblja za ministrante, kada su svi obvezni sudjelovati, Veliki tjedan  i božićno vrijeme. Svaki ministrant također sudjeluje u ranije spomenutom blagoslovu kuća poznatom i kao „svećenju“

Ministrant sam već pet godina u Župi Gospe Brze Pomoći, koju svi znamo kao Mala crkva. Zanimljivo je to iskustvo. Uočiš mnogo toga, pogotovo u blagoslovu obitelji. Zadaća je ministranta pomagati svećeniku. Druga je riječ za ministranta poslužitelj. Zadaće ministranata nisu teške. To su: priprema oltara, posluživanje svećenika vinom i vodom, donošenje misne knjige, zvonjenje zvonom i slično. Inače nosimo dvodijelnu odjeću, ali u doba Božića i Uskrsa nosimo potpuno bijele jednodijelne haljine s vezicom poput redovnika. Najvažnija su razdoblja za ministrante, kada su svi obvezni sudjelovati, Veliki tjedan  i božićno vrijeme.

Svaki ministrant također sudjeluje u ranije spomenutom blagoslovu kuća poznatom i kao „svećenju“.Blagoslov obitelji traje dvadesetak dana i počinje odmah iza Božića.Sa svećenikom idu dva ministranta.Stariji ministrant (najavljivač) dan prije najavi u ulici ili naselju sutrašnji blagoslov.Mlađi je ministrant pratnja svećeniku i on mu pomaže tijekom samoga blagoslova kuća. Nas ministranata ima oko dvadeset.Prije nas je bilo i mnogo više, čak i više od trideset. U našoj se župi godišnje blagoslovi više od 1700 kuća, što je više od 5000 ljudi.Zbog tako velike brojke naši svećenici ne mogu sami obaviti cijeli blagoslov pa župniku pomažu i svećenici iz drugih župa i franjevačkoga samostana. Blagoslov je fizički naporan. U danu hodamo otprilike od devet do tri sata. Cilj blagoslova je moliti sa svećenikom i učiniti obitelj „malom kućnom crkvom“. Svaki je ministrant dužan doći na misu nedjeljom i još jednom u tjednu. Također, postoje ministrantski sastanci na kojima dogovaramo razne stvari. Sve je to veoma organizirano zbog našeg župnika preč. Ivana Lenića koji je ministrantima vrlo posvećen. Župnik sada ima pomoć dva druga svećenika (kapelana) u našoj župi pa mu je mnogo lakše. Drago mi je što mogu ministrirati i nadam se da ću to i dalje obavljati.

Anton Zekušić