Kultura pozdravljanja u školi

Osnove bontona

Svaki susret s prijateljem ili poznanikom počinje pozdravom. Pozdrav je način da osobi koju sretnemo iskažemo poštovanje i dobre želje. Međutim, primijetili smo da mnogi učenici naše škole ne pozdravljaju. Zato smo napravili malo istraživanje.  Jedan dan, moja prijateljica i ja došle smo ranije u školu kako bismo istražile koliko pozdravljaju učenici nižih, a koliko viših razreda. Uočile smo da su nakon ulaska u školu skoro svi učenici nižih razreda pozdravili  i mi smo im kao i drugi učitelji uzvratili pozdravom. No to nije bio slučaj s učenicima viših razreda. Iako su ih dežurni učitelji ljubazno i vedro pozdravili, neki su prošli bez pozdrava, drugi su nešto promrmljali …malo je bilo učenika koji su ista tako ljubazno uzvratili. Zašto je to tako odlučili smo istražiti.

Za početak razgovarali smo sa  školskom psihologinjom Ivanom Pavić. Ona nam je rekla da je nepozdravljanje nekulturno i da se tako ne bi trebalo ponašati. Također je primijetila da učenici nižih razreda češće pozdravljaju i smatra da je to zato što ih učiteljice stalno podsjećaju na taj običaj. Učenici viših razreda, smatraju se većima, odraslijim, možda se prave važni pa misle da je cool ne pozdravljati.

Potrebno je ukazati na taj problem, na satu razrednika razgovarati i podsjećati učenike da je pozdravljanje poželjno  jer se svi puno bolje osjećamo kad nas netko pozdravi i nasmiješi nam se. Ona se, kad je netko ne pozdravi,  ne osjeća dobro već isključeno. Imajmo to na umu. Na kraju, na naše pitanje voli li ona pozdravljati, odgovorila nam je da voli jer nekako uvijek razveseli ljude koje sretne.

Nakon što smo završili naše istraživanje, mi – članovi novinarske družine odlučili smo nešto više poduzeti. Na samom ulazu u školu na zidu hodnika zalijepili smo natpise s različitim pozdravima: Dobar dan!, Dobro jutro!, Do viđenja!, Zdravo!, Bog!, Ćao!…,a na panou smo postavili pjesmu Mladena Kušeca Pozdrav koja govori koje sve lijepe osjećaje može izazvati jedan pozdrav.

Nadamo se da će ovaj mali podsjetnik za pozdravljanje potaknuti one zaboravljive učenike da ne zaborave pozdraviti.

Paola Galojlić