Iz učeničkog ugla o online nastavi

Vrste učenika u online nastavi

Zbog izvanredne situacije vezane za koronavirus učenici su se 18. ožujka 2020. godine prijavili u online učionice. Profesori su nam putem Teamsa slali zadatke te uz njih zadane rokove za izvršavanje istih. Naš je zadatak bio da svaku zadaću pošaljemo u zadanome roku putem čavrljanja ili-ili ju zapišemo u  OneNote. 

Postojalo je više tipova učenika. Postojali su oni koji su sami izvršavali svoje zadatke i nikome ih nisu davali. Osim njih, postojali su i oni koji su također sami rješavali svoje zadatke, ali ih nakon toga pošalju sebi dragoj osobi te u većini slučajeva ta ista zadaća završi kod još nekoliko učenika. Zadnji tip učenika su oni koji se cijeli dan zabavljaju te kada padne noć samo prepišu tuđe. Što je još gore, većina učitelja i ne skuži identične zadaće te ti isti učenici dobiju pohvalu ili ocjenu koju ne zaslužuju. Što se tiče pisanja testova, smatram da ih je većina učenika rješavala na pošten način dok su nekima druge osobe rješavale uživo ili putem poziva. Mislim da nismo dobivali previše zadataka da ih nismo stigli riješiti, već da je tu ulogu preuzela naša (ne)odgovornost. Motivaciju za učenje najviše mi je davala želja za upis u što bolju srednju školu. 

Iako se mnogi žale, meni je ova nastava na daljinu bila jedno jako lijepo iskustvo, ali kada zbrojim sve, voljela bih kad bismo se vratili u naše stare školske klupe. Smatram da je to kvalitetnije i da bi profesorima, a i učenicima bilo puno lakše. 

Lucija Letica

Mogućnosti varanja u online nastavi

Svi znamo da je škola na daljinu svima nova i da nije bilo lako ni učenicima, a ni učiteljima.  Učenici su uvijek bili maštoviti u pronalaženju načina za lakše svladavanje gradiva, pisanje ispita. Ni u online nastavi toga nije nedostajalo, čak, mogu reći, i nekima je olakšalo dobivanje odličnih ocjena.  Uglavnom sve se radilo na računalu.

Svi smo jako dobro svladali metodu copy paste. Puno je lakše od prijatelja prepisati zadaću, nego se mučiti rješavajući, istražujući. Vrlo se lako moglo  proslijediti učitelju  slika radne bilježnice prijatelja, slike raznih zadataka, prijeđenih koraka, služili smo se svakakvim skrinšotovima  od kojih se pojedinim učiteljima dizala kosa na glavi. Dok rješavamo zadatke u testmozu ili u nekome drugome alatu, većina je učenika u grupnome pozivu pa je rješavanje  takvih zadataka puno lakše. Svatko nešto zna pa ocjene nisu tako loše. Unatoč neprestanom podsjećanju da će se kažnjavati prepisivači, ostali smo dosljedni do samoga kraja.  

Naravno, učitelji to ne mogu sve pratiti iako su svjesni što učenici rade. No svejedno mislim da su, ako su htjeli, mogli lako pronaći, učenike s istim pogreškama, s istim esejskim odgovorima. Ja osobno nisam prepisivao niti iz jednog predmeta.  Sve sam radio sam. Mnogima su roditelji rješavali zadaće umjesto njih. Mislim da će se to vidjeti sljedeće godine.

Smatram da sve to nije u redu i da nikome ne koristi. Ako učitelj shvati da je nešto prepisano, gore je nego da si napisao pola odgovora netočno. Skoro su svi učitelji napisali barem tri puta da će se za pokušaj prepisivanja dobiti negativna ocjena. Pa i bilo ih je. U pokušaju prepisivanja i varanja na sve moguće načine, neki su se izvukli te nisu dobili negativnu ocjenu nego pozitivnu što po meni nije u redu. Kao i u redovitoj nastavi, ako nisi učio ili ako se nisi trudio i radio, ne zaslužuješ visoku ocjenu. ALI! Opet se neki izvuku i jako dobro prođu, a neki, nažalost, izvuku deblji kraj. Gdje je tu pravednost?!

Luka Damjanović

Moje mišljenje o online nastavi

Od polovine ožujka zbog pandemije koronavirusa zatvorene su sve škole. Tako i moja. Ministarstvo znanosti i obrazovanja organiziralo nam je online nastavu. Na početku mi se činilo da će online nastava biti zanimljiva i lagana, no brzo mi je postalo sve naporno. Svaki dan smo imali sve više zadataka i rokova. Čini mi se da sam satima prepisivao većinu udžbenika, a jako malo naučio.

Brzo su mi počeli nedostajati školski prijatelji, druženje na odmorima i nepodopštine pojedinih učenika. Online nastava je sigurno nastava budućnosti,ali, za mene, jedina prednost takve nastave što nismo izgubili školsku godinu. Sve ostalo je bolje i kvalitetnije u pravoj školi. Znam da se moramo prilagoditi svakoj situaciji i izvući maksimum. To smo svi pokušali. Iskreno se nadam da ćemo sljedeću školsku godinu provesti u učionicama škole.

Oliver Hordi